Vad bör göras åt skuldsättningen (på sikt)?

I två tidigare inlägg har jag diskuterat (1) risken för en bostadskrasch och (2) varför Riksbanken (RB) borde göra allt i sin makt för att öka inflationen till 2%. Detta inlägg diskuterar vad som kan göras åt skuldproblematiken.

Det mest populära förslaget som diskuteras är sannolikt också det sämsta: amorteringskrav. Amorteringskrav är en form av tvångsmässigt sparande där staten bestämmer att den vet bättre än du vilka investeringar det är bäst för dig att göra. Det är inte alls säkert att det är bäst för fastighetsägare att amortera på sina bolån, särskilt när räntan är så låg. Vissa har kanske mindre förmånliga lån, som t ex lån på bilen, som de gärna vill amortera först. Andra kanske har behov att reparera sina hus och anser att det är en bra idé att belåna sig på huset för att t ex laga läckande tak eller köpa en bergvärmepump osv.

Låt mig bara tillägga en sak: I ljuset av vad jag skrivit in de två första inläggen kan man tro att jag tycker att man inte borde göra något alls. Så är det inte. Jag tror i och för sig att skuldsättningen i Sverige knappast är en akut kris, eller att det är ett viktigare problem än att mer än var tionde ung person är arbetslös. Men det är ett problem på sikt, som kräver långsiktiga strukturella reformer för att ändra bostadsmarknadens funktionssätt.

Det här är mina förslag.

1. Avskaffa ränteavdraget, men med förnuft! Ränteavdraget är en subvention för privata bolån som kostar 30-35 miljarder kr/år. Den har drivit på skuldsättningen, men också skapat en stelare bostadsmarknad, där det är allt mer lönsamt att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Ränteavdraget behöver fasas ut över en längre tidsperiod, och utfasningen bör vara intäktsneutral. Det innebär att pengarna bör användas för att sänka andra skatter, i synnerhet inkomstskatten.

2. Återinför fastighetsskatten i ny skepnad. Fördelen med fastighetsskatten var att den hämmade prisökningarna i storstäderna. Den behöver återinföras, men i en ny och mindre stötande form. Den bör tas ut månadsvis och bakas ihop med den nuvarande fastighetsavgiften. Även denna skatt bör vara intäktsneutral, och användas för att minska inkomstskatten.

3. Bygg massor av hyresrätter. Som jag argumenterade i ett tidigare inlägg, så drivs bostadspriserna av begränsad tillgång och stor efterfrågan. Planeringsregler, kommunal inkompetens och NIMBY:ism innebär att det finns en kronisk bostadsbrist i storstäderna som privata aktörer saknar resurser och incitament att åtgärda. Ett ordentligt bestånd med bostäder är en offentlig nytta, och bör vara en offentlig angelägenhet. Det behövs hundratusentals lägenheter i storstäderna, bara staten kan mobilisera den här typen av resurser.

Publicerad lördag, november 8th, 2014 i ekonomi, Karim Jebari, politik.

2 kommentarer

Vad tycker du?