Alliansen är dödsdömd

En valkoalition, som den borgerliga Alliansen, är möjlig endast så länge som alla parter som ingår i den tjänar på samarbetet. Hittills har Alliansen gett de borgerliga småpartierna en makt som de aldrig kunde få under sina sporadiska samarbeten med Socialdemokraterna under 90-talet och första halvan av 00-talet. Detta har talat för att Alliansen kommer att hålla ihop.

Men i en rad opinionsundersökningar på sistone har det visat sig att C och KD hamnat en bra bit under 4%- spärren. I senaste opinionsundersökningen har KD nästan hälften så stor andel av väljarna som nykomlingen Piratpartiet, 1,8% respektive 3,4%. Samtidigt blir Moderaterna allt större, och allt mer synliga i debatten. Inget parti kan stilla se sig bli helt utplånade i opinionen. Den borgerliga koalitionen har gynnat Moderaterna på de andras bekostnad. Om opinionssiffrorna fortsätter att se ut så här om ett år har partistyrelserna i C och KD två alternativ: antingen att i praktiken marginalisera sitt parti ytterligare och ställa upp i en gemensam lista med Moderaterna eller försöka att profilera sig utanför Alliansen.

Det första alternativet kommer att för överskådlig tid sudda ut de profiler som dessa småpartier en gång hade. I kommunpolitiken är det ju knappast partiideologierna som dominerar (förutom Stockholm, där dessa två partier också blir alltmer irrelevanta), utan en rad starka personligheter. Om man väljer att slukas av Moderaterna är dessa partier ideologiskt sett borta.

Det andra alternativet ter sig inte mer lockande. Det är oklart om en självständighetsförklaring gentemot den moderatdominerade Alliansen kommer att uppskattas av väljarkåren. Förvisso skulle en självständig position kunna öka Kristdemokraternas och Centerns möjlighet att profilera sig gentemot sina kärnväljare. Men dessa har blivit så få och marginaliserade grupper att de knappast kan räkna med dem för att komma in i Riksdagen. Bara populistiskt väljarflört skulle kunna mobilisera väljare utöver högerkristna pingstvänner och en handfull bönder i Centerns fall.

En sak är dock säker: om tendensen fortsätter, kommer Alliansen att antingen se radikalt annorlunda ut i valrörelsen 2010 eller så kommer den upphöra att existera, uppäten inifrån av kannibalmoderaterna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerad fredag, maj 15th, 2009 i politik.

2 kommentarer

  1. För framförallt centern var det nog ett riktigt dumt drag att gå upp så totalt i alliansen. De hade början på en mer liberal framtoning inför valet 2006, men efter att ha vikit sig helt för moderaterna i flera frågor (bland annat FRA-debatten, som i stort sett raserade deras trovärdighet i integritetsfrågor) så är det nog många som lockades av den liberala profilen som idag inte ser något existensberättigande för centerpartiet.

  2. Patrik Johansson says:

    Jag skyller det mesta på denna skrikiga Maud Olofsson och hennes ”gunstlingar”.

    Som tidigare centerpartist såg jag Maud Olofsson byta ut partiets kärnfrågor mot regeringsmakt och pengar, pengar, pengar.

    Se bara på en sådan sak som hennes dubbla löner. Dessa ”människor” får en tryggad pension själva mot att de kör ett tidigare välfungerande parti i graven.

    Skäms för att ha varit centerpartist

Vad tycker du?