Vi behöver mer inflation

Finansminister Anders Borg och jag kan komma överens om åtminstone en sak: konjunkturpolitik bör helst skötas av Riksbanken, inte av finansministern. I en vanlig kris sänker Riksbanken räntan, och ekonomins hjul drar igång igen. Men detta är, som jag tidigare skrivit om, ingen vanlig kris. Riksbankens styrränta är snart nere på 0% och då kan man inte sänka den mer. Eller?

Ni anar svaret: inflation. Inflation fungerar i praktiken som negativ ränta. Om du lånar 100 kronor i ett år, räntan är 0% och inflationen är 10% så betalar du i praktiken tillbaka 90 kronor. Alltså: ett sätt att fortsätta sänka räntan under 0%, vilket verkar bli nödvändigt tack vare regeringens semester från verkligheten, är att öka inflationen. Hur ökar man inflationen? Fråga Robert Mugabe, han kom på ett lätt sätt: trycka pengar. Nu är det förstås ingen sund människa som anser att Zimbabwe är en ekonomisk förebild, men en viss ökning av penningmängden kan enkelt ge oss en inflation på 2-4%, vilket skulle få ordentlig fart på ekonomin.

Inflation är ett mycket starkt incitament för att undvika det som händer idag: företag, folk och banker sparar ihjäl ekonomin.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vad tycker du?