Om subventioner och ”husdjursprojekt” (eng. pet projects)

För läsare av denna blogg är det ingen nyhet att jag är minst sagt skeptisk till etanol som alternativ till bensin. Nya vetenskapliga rön visar hur värdelöst detta så kallade miljöbränsle är, även ur klimatsynpunkt. Därför har jag även varit kritisk mot de massiva subventioner som etanolindustrin fått i Sverige. Men nu tycks vinden vända. Regeringar runt om i EU verkar få en ny favorit: elbilen. Stora subventioner hägrar för batteri och elbilstillverkare i dessa länder.

Jag har länge förespråkat just ett sådant skifte, så jag borde vara glad som en gris kan man ju tro. Icke. Visserligen tycks elbilen, just nu, vara det bästa alternativet till fossilbilar, enligt min mycketamatörmäsiga bedömning. Men det innebär inte att elbilen är de facto det bästa alternativet för att snabbt och kostnadseffektivt reducera utsläppen av växthusgaser. Eller att elbilen kommer att vara det i framtiden. Politiker ochwonkar som mig själv är notoriskt dåliga på att göra den här typen av förutsägelser.

Därför bör inga subventioner delas ut på det mycket frikostiga och ansvarslösa sätt som i princip alla politiker älskar att göra. Subventioner snedvrider marknaden och gynnar potentiellt ineffektiva alternativ trots att det finns bättre sådana. Det billigaste och mest effektiva sättet att minska något av ondo är att sätta ett pris på detta.

En klimatskatt på växthusgaser skulle åstadkomma detta med ett mycket mindre pris för oss skattebetalare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Publicerad fredag, april 17th, 2009 i ekonomi, klimatet, politik.

Vad tycker du?