Deflation och politisk förlamning öppnar för sedelpressens återkomst

Som jag länge varnat för ser vi deflationen närma sig. Regeringen erkände idag att vi sannolikt får en minskning penningmängden med 0,4 % i år. men regeringen signalerar fortsatt stram finanspolitik, trots att det går mot all etablerad expertis. Men som tur är har vi en självständig Riksbank som kan utnyttja deflationen för att ta till oortodoxa metoder för att lyfta oss ur en av de värsta kriserna vi haft på länge: att trycka pengar.

En räntesänkning till, på en halv procentenhet, är att vänta innan Riksbanken öppnar sin mer exotiska vapenarsenal. Detta är något som den amerikanska centralbanken och Bank of England redan gjort. På engelska kallas det för "quantitative easing " och går ut på att man "skapar" pengar ur tomma luften och lånar ut dessa pengar till banker eller till staten. Förhoppningen är att dessa pengar sedan sa gå till att öka flödet i ekonomin.

Anledningen till att man inte trycker pengar i vanliga recessioner är att det är ett säkert sätt att öka inflationen. Och det är något som riskerar att dra igång en inflationsspiral som på sikt är extremt farlig på ekonomin. Men det här är ingen vanlig recession, räntan är redan så låg som den kan bli, samtidigt som regeringen tycks bo på en annan planet. Därför kommer Riksbanken att se sig tvungen att trycka pengar för att nå sitt inflationsmål, 2%. Inflation är nämligen mycket bra om man vill öka pengaflödet i ekonomin, och deflation är raka motsatsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerad torsdag, april 2nd, 2009 i ekonomi.

Vad tycker du?