Avnazifiering

Vi har länge vetat att polisen är en institution som är helt genomkorrumperad av rasism. Dagens avslöjande kan inte ha kommit som en större överraskning för någon som har läst tidningen det senaste decenniet. Trots det har inget skett. Politiker och allmänhet har ryckt på axlarna och växlat mellan hypotesen “det är inte så farligt” och “det är några få ruttna äpplen”. Nu framgår det hur löjeväckande dessa dessa hypoteser har varit. Vad kan vi göra? Tillsätta en utredning som leds av några gamla poliser från högskolan? Be Bengt Westerberg skriva en rapport om saken som vi kan begrava om nåt år? Säga ifrån på skarpen och skicka Skånepolisen på toleransutbildning med empatifrämjande massageövningar? Absolut, det kommer att lösa problemet. Säkert.

Nej, vad vi behöver göra om vi tar det här problemet på allvar är att bestämt och systematiskt avnazifiera polisen. Vi bör göra följande:

1. Lägg ned polishögskolan

2. Avskeda samtliga polischefer och rekrytera nya chefer från andra myndigheter som DO, BRÅ, Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen.

3. Förlägg polisutbildningen till socialhögskolan.

4. Tillsätt en systematisk utredning där varje polis som någonsin anmälts för något fel i tjänsten får genomgå associationstester som används för att påvisa rasistiska attityder. Avskeda den värsta fjärdedelen.

5. Nya polisrekryter bör ha en sociolog-, jurist- eller psykologexamen innan de kan antas på en ettårig polisutbildning. Att kunna ett främmande språk ska vara meriterande.

Det här kommer givetvis att leda till samhällsproblem på kort sikt. På längre sikt är dessa reformer nödvändiga. Det här landet har en icke-vit underklass som pressats hårt av ekonomisk stagnation, ökad regressivitet i politiken och en urgröpning av den generella välfärden. Polisen måste kunna förhålla sig till den här underklassen på andra sätt än genom ett rasistiskt filter. Det är det sociala kontraktet som står på spel.

Publicerad måndag, september 23rd, 2013 i Karim Jebari, politik.

3 kommentarer

  1. I och med att detta är ett system/ledningsfel så kan man faktiskt säga att det rör sig om just ett fåtal ruttna äpplen. Att lägga ned polishögskolan är givetvis dumt när man istället kan förändra utbildningen eller antagningen till den. Men det är heller knappast utbildningen i sig som har skapat registreringar över zigenare. I övrigt är det faktiskt meriterande att ha studerat andra ämnen på universitetsnivå, liksom det är meriterande med kunskap i språk.

  2. RadikalTyckare says:

    Usch Karim, du är en skam för KTH… Ett sådant påhopp på svensk polis har jag inte sett maken till. Du som är så duktig på Etik och moral borde väl ändå se att detta inte är rasism.

  3. hurra! befriande inlägg! du är inte en skam för ngn, allra minst kth. eller var RadikalTyckare ironisk?

Vad tycker du?