Invandringens kostnader och förtjänster

Under veckan publicerade DN en artikel där det påstods att invandring var en statsfinansiell vinst för Sverige. Artikeln delades flitigt på sociala medier, särskilt av vänner som delar min invandringspositiva inställning. Det var en nyhet som man gärna ville tro på. Men rapporten från OECD som artikeln syftar till visar att när alla utgifter beaktas så kan man dra motsatt slutsats, alltså att invandring kostar pengar för den svenska staten. Ingen bemödade sig att kolla upp detta. Ingen bemödade sig heller att reflektera över skillnaderna i kostnad för de olika grupperna som invandrar till Sverige. I migrationspolitiska sammanhang handlar diskussionen om huruvida vi ska tillåta invandrare från länder utanför Europa komma till Sverige. Dessa innebär i snitt en större kostnad för Sverige än invandrare från Europa.

Den här bloggen anser inte att vi bör ta emot invandrare för att det kommer att göra infödda rikare, utan för att det kommer att göra invandrarna rikare. Vi bör alltså se invandring som en omförderdelning av resurser från rika till fattiga som utjämnar de enorma orättvisor som fortfarande präglar världen.

Publicerad tisdag, juni 18th, 2013 i Allmänt, etik.

En kommentar

  1. Viktor says:

    För mig är rättighetsperspektivet det viktigaste. Jag tycker att vårt samhälle borde vara organiserat så att den som vill ska vara välkommen att bosätta sig i Sverige. Sen tycker jag det så klart är glädjande att invandrarna tjänar på att flytta hit. Jag skulle gärna se att vi omfördelade en del av biståndet till att öka invandringen då det verkar vara ett bra sätt att förbättra livssituationen för invandrarna och för de vänner och släktingar de ofta skickar pengar till.

    Men borde vi sluta ta emot dem om det visade sig att de inte tjänade på det?

Vad tycker du?