Recept: Svensk samhällskalops, varmrätt för nio miljoner invånare.

Alla vet hur man tillagar en arabisk eller asiatisk samhällskalops, men den svenska samhällskalopsen är nästan okänd. Här är ett recept baserat på svenska råvaror med viss inspiration från Storbritannien.

1. En rejäl knippe asylpolitik utifrån principen att utlänningar aldrig kan bli svenskar och är här på nåder. Om de fattigaste i samhället inte uppfattas som genuina medborgare, så blir kalopsen extra kryddig.

2. Mixa tre deciliter vanföreställning om att samhället är antirasistiskt med en liter hemmagjord hembygdsrasism och ett kryddmått rasistiska seriemördare och huliganer. I ett antirasistiskt land vet alla att om icke-vita inte får jobb, döms till fängelse, eller lever i segregerade förorter så är det deras eget fel.

3. Blanda ned en kommunalisering och nedrustning av skolan, så att skolor i fattiga kommuner får mycket mindre pengar. Gör det möjligt för medelklassens barn att lämna skolor i problemområden. En bra och sammanhållen skola kan lätt förstöra förutsättningarna för en kalops.

4. Kom ihåg att finhacka bostadspolitiken, så att aromerna från bostadsbristen och trångboddheten kommer fram.

5. Polisen är en jätteviktig råvara. Om din poliskår är representativ, empatisk och tolerant, kan den förstöra din kalops. Kolla med din polishögskola. Är det högerextrema före detta piketpoliser som är lärare och sköter rekryteringen? Då kan du känna dig trygg. Det finns ytterligare ett knep att få till en riktigt mustig poliskår. Du kan se till att polisen jagar pinnar istället för att lära känna medborgarna. Då blir det lättare att avhumanisera varandra!

6. Ibland måste man unna sig lite lyxig bostadssegregation. Om du var noga med att finhacka bostadspolitiken så är det lätt som en plätt. Det enda du behöver göra då är att reglera hyresmarknaden. Då får du bostadsköer på 20 år till lägenheter i innerstan, som är nästan lika effektivt som en stadsmur.

7. Sist men inte minst är basen i samhällskalopsen barnfattigdom. Det här är det sista du får snåla med. Barnfattigdom (både relativ och absolut) orsakar en rad olika psykosociala svårigheter som missbruk, nedsatt kognitiv förmåga, och anti-sociala beteendestörningar.

Låt det puttra under lock i femton år. Fattigdomen skapar rätt sorts psykosociala profiler. Den utarmade skolan förvarar och förnedrar rätt sorts ungdomar. Den bortglömda rasismen ökar avståndet mellan förorter och statliga institutioner. Bostadsbristen ökar trycket, så att smakerna blandas.

Duka fram en borgerlig regering med en arbetslinje. Rör om kalopsen med öka klyftorna dramatiskt med saftiga skattesänkningar för de rikaste och syrliga utförsäkringar för de fattigaste. Koka upp arbetslösheten genom att strama åt under en global recession. Krydda med ett rasprofileringsinitiativ, ett brutalt polisingripande och lite politisk tondövhet. Servera genast.

Om du sparade en del av de högerextrema huliganerna kan du ställa fram dem på bordet också.

Publicerad lördag, maj 25th, 2013 i ekonomi, politik.

Vad tycker du?