Oändligt oändlig

Miljövänner påpekar ofta att oändlig tillväxt är omöjlig så länge som vi bor på en ändlig planet. Stämmer detta? Det korta svaret är: ja. Innebär det att vi bör ha nolltilväxt? Inte nödvändigtvis.

1. Vår planet har en ändlig livstid. Om ett par miljarder år kommer solen att bli så varm att liv kommer att vara omöjligt på vår planet. Inget, liv, inga människor, inga samhällen. På sikt är alltså Jordens BNP lika med noll. Det finns så vitt jag vet inget vi kan göra åt detta.

2. Men det innebär inte att tillväxten inte kan fortsätta i hundra år till, eller kanske till och med tusen år till.

3. Och även om detta vore omöjligt, innebär det inte att tillvä’xten inte kan fortsätta i tio år till.

4. Alltså måste man visa av vilka skäl man anser att tillväxt på kort sikt är omöjlig, även om man är ense om att tillväxt på längre sikt är omöjlig.

5. Det är mycket enkelt att stoppa tillväxten. Det enda man behöver göra är att höja reporäntan till 4-6%. Det skulle omedelbart leda till högre räntekostnader, vilket skulle leda till minskad konsumtion, vilket skulle leda till arbetslöshet, fallande löner, deflation och ökad fattigdom. Vill man i det här samhällsklimatet minska denna fattigdom måste man beskatta medelklassen mycket hårt för att få råd med ökade transfereringar. Skatter på de rika skulle inte räcka till. Detta skulle förmodligen ytterligare minska tillväxten. Sammantaget skulle det sannolikt göra att medelklassen sluter upp bakom någon populistisk politiker som skyller allt på muslimerna eller “kulturmarxisterna”.

Det är lättare än vad man tror att trampa snett.

Publicerad tisdag, april 10th, 2012 i ekonomi, etik, filosofi.

2 kommentarer

  1. Good to find an expert who knows what he’s talking about!

  2. Freundin, ich hab für heuer genug ;-)Eline, ich kannte die Apfelsorte vorher auch nicht. Gibts bei uns anscheinend kaum.Turbohausfrau, bei ca. 8 – 10 kg Äpfel kann man schon den ein oder anderen verkochen. Aber auch nur so haben wir schon eine Menge davon gegessen. Sie sind klein und handlich, und mir lieber als die Riesenäpfel.Aus meinem Kochtopf, danke.

Vad tycker du?