Varför jag inte är deprimerad

Idag skriver Maria Sveland en lång text i DN där hon beskriver varför hon är politiskt deprimerad. Här är skälen till att jag, i motsats till Sveland, är mycket hoppfull.

1. Världen har blivit en bättre plats. Jag föddes 1982. Då styrdes hela Latinamerika av militäjuntor. Fattigdomen var total. En kontinent som hade varit rik såg barn svälta samtidigt som fackföreningsaktivister torterades ihjäl. Idag återstår bara Castrobrödernas diktatur. Och den senaste tidens reformer verkar lovande. Asien var en totalitär järnfästning. Sedan dess har Taiwan, Sydkorea, Indonesien, Thailand, Bangladesh och Malaysia blivit mer eller mindre fria nationer. Myanmar har släppt tusentals fångar. I Japan har den politiska oppositionen för första gången fått makten. I Kina regerar kommunistpartiet vidare, men inte längre med den järnhand som en gång kunde slakta tusentals demokratiaktivister. Samtidigt har människor över hela kontinenten ökat sin levnadsstandard på ett sätt som är svårt att greppa. På 30 år har fler människor ökat sin levnadsstandard mer än under hela mänsklighetens historia. Personer som på 70-talet kannibaliserat sina barn av ren hunger har nu råd att skicka sina barnbarn till universitet. Afrika är kanske det främsta miraklet. En kontinent som plågades av krig, sjukdom och brutala kleptokratier är nu nästan helt fredlig och demokratisk. Snart kan polio, som förlamade en gammal klasskamrats ben på 80-talet, vara utrotat. I Europa har muren fallit. Miljontals människor andas frihet. Världen har blivit en bättre plats.

2. Sverige har blivit en bättre plats. Vi svenskar älskar att klaga. Men vem skulle egentligen vilja återvända till 80-talet? Sverige var ett land där främlingsfientligheten var så självklar att det inte behövdes ett extremistisk parti för att ge uttryck åt den. Sverige var ett land där normerna krossade alla individer som inte ville anpassa sig, oavestt om de var utlänningar, homosexuella eller karriärkvinnor. Sveriges största oppositionsparti kunde utan att blinka prisa apartheidregimen i Sydafrika. Allt var dyrare då än nu, och livet var torftigt, förutsägbart och reglerat av en välmenande men paternalistisk stat. “Man kan väl inte ha uteserveringar, då kommer folk att tro att det är trevligt att dricka öl”, var något som poltiker kunde säga på den tiden. Samtidigt rökte vi oss hesa framför våra två tv-kanaler. På den tiden fanns inga arga vita män, som hatade kvinnor, bögar och blattar; kan man invända. Det är inte sant. Men den tidens arga män var inte marginaliserade fåntrattar som skrev anonyma insändare. De var ledande politiker, opinionsbildare och industrialister. De kunde tafsa, diskriminera, våldta, förlöjliga och misshandla mer eller mindre ostraffat. De var coola. Vem tycker att Per Ström är cool idag? Bara hans patetiska anonyma vänner. Sverige har blivit en bättre plats.

3. Vi har massa problem, men vi kan lösa dem. Växthuseffekt, energikris, fattigdom, pandemier, antibiotikaresistens, religiös fanatism, krig och modern slavhandel. Det här är ett axplock ur de problem som vi har kvar att lösa. Men vi kan lösa dem, särskilt om vi kombinerar institutionella reformer med modern teknologi. Progressiva krafter måste börja att nyktert, pragmatiskt och vetenskapligt analysera dessa problem. Först då kan vi på ett systematiskt sätt eliminera dem. Det sätt som Bill Gates stiftelse fungerar är ett bra exempel på hur man kan gå till väga för att bekämpa världsproblem. Om vi organiserade SIDA och andra resursstarka organisationer på liknande sätt skulle vi kunna lösa problemen enligt evidensbaserade metoder. Det finns så klart en risk att vi kommer att misslyckas. Men oddsen, skulle jag vilja påstå, är på vår sida. Jag är beredd att sätta 1 000 kr på att någon av följande förutsägelser är sanna.

(I) Andelen människor som är fattiga (df=inkomst under 1 USD/dag) kommer vara lägre år 2020 än vad den varit under varje år i hela mänsklighetens moderna historia (df= från och med 1850).

(II) Minst en förnyelsebar energikälla med potential att ersätta olja och kol kommer att prismässigt kunna konkurrera med dessa fossila bränslen utan subventioner i alla klimat söder om Marseille.

(III) Det kommer finnas ett vaccin mot AIDS och malaria. Dessa vacciner kommer att ha vaccinerat åtminsone 1 miljon människor var. Dessutom kommer polio att vara utrotat.

(IV) Under 2020 kommer färre än en tiondel människor att dö i krig än vad genomsnittet för döda i krig har varit under hela mänsklighetens moderna historia (df= från och med 1850).

Tror du att jag har fel? Då kan du tjäna lätta pengar. Det är bara att satsa mot mig.

4. Slutligen: Kunde det inte ha gått bättre? Hur kan jag vara nöjd med dagens värld? Jag är inte nöjd, och det hade kunnat gå bättre. Om rösterna hade räknats om i Florida den där dagen då Al Gore förlorade, om de där fanatikerna hade blivit stoppade innan de bordade planet elfte september 2001. Om Thabo Mbeki inte hade envisats om att vitlök kan bota AIDS, om Påven hade sagt att det var OK att använda kondomer, om Sovjetunionen kunnat gradvis reformeras till en modern demokratisk och pluralistisk stat istället för det homofobiska maffiavälde vi ser idag. Mycket kunde ha gått bättre. Men i ett historiskt perspektiv har sociala normer och politisk utveckling gått snabbare än någonsin förut. Världen har på 30 år globaliserats och förvandlats på ett radikalt sätt. En progressiv person borde ändå känna sig lite nöjd, och se fram emot vad nästa 30 år kommer att innebära för mänskligheten.

Publicerad onsdag, februari 8th, 2012 i etik, filosofi, politik.

11 kommentarer

 1. Tack för att du inger lite hopp!

 2. Tack för att nån säger det som borde sägas, och analyseras, mycket oftare!

 3. Pär Ström är skitcool. Fatta det din lilla feminiserade homofil.

 4. Bra start på dagen att läsa detta! Men jag kände tyvärr igen mig så mycket i Maria Svelands artikel… Motsäger förstås inte det du skriver här.

 5. När du beskriver Sverige på 80-talet går det inte att känna igen sig. Om man var med, och vuxen då.

 6. kerstin diedrich says:

  jag tycker att såna små pittar som petterniklas ovan borde omskäras till jude- eller muslim-där finns människor som delar hans åsikter
  I övrigt tycker jag inlägget var bra skrivet och ganska klart-tidningar fokuserar mest på olyckor och krig eftersom det är enklare att skriva om sånt och göra sensationsartiklar. Jo på 80talet var det många med mig som önskade att det skulle gå över-det gjorde det inte!

 7. Håkan Söder says:

  Karim Jebari, du har rätt på så många punkter. Det mesta utom en, Pär Ström. Ganska fult av dig att insinuera att han skulle ”tafsa, diskriminera, våldta, förlöjliga och misshandla”.

  Hans agenda, som jag delar fullt ut, är lika skyldigheter och rättigheter för BÅDA könen. En självklarhet kan man tycka. Men så ser det inte ut idag med en lagstiftning som inte är könsneutral t.ex.

  Jag kallar mig en vän till Pär Ström och jag är varken anonym eller patetisk.

 8. Visst blir saker bättre. Men inte allt och inte alltid. Det bekymmersamma är om man börjar tro att det finns något lagstyrt i en utveckling mot det bättre. Vi lever med ett ekonomiskt system som har uppenbara brister, framför allt fördelningspolitiskt. Vi använder jordens begränsade resurser på tvivelaktiga vis. Vi har sedan 1850 sett flera förödande krig. Det går att på allvar att tala om människors alienation som ett västerländskt samhällsproblem Det är fint att du anser att vi lämnat många av mänsklighetens problem bakom oss (jag kan hålla med om det) men risken med ditt sätt att argumentera här, är att de problem vi står inför inte tas på allvar – allt ordnar sig ju ändå till slut. Nån kommer säkert på någon fiffig och outsinlig energikälla….teknologin och vetenskapen (den evidensbaserade) kan leda oss ur alla svårigheter (det trodde man i Sovjet också). Slutligen – livet var inte alls torftigare 1980 än nu (inte för oss i den industrialiserade delen av världen). Vi hade redan då mer än tillräckliga materiella resurser för att leva goda liv. Nu frossar vi i resurser och blir inte lyckligare för det.

 9. Jag vill förtydliga att jag inte på något sätt insinuerar eller anklagar Per Ström för att ha gjort sig skyldig till något brott. Om mitt inlägg kan tolkas på det sättet beklagar jag detta.

 10. Hahaha liiite väl världsfrånvänt för en annan 😉 …han kanske skulle testa ’andas lite sån däringa realityn’ för å få lite stuns i sitt filosoferande …men visst är det uppfriskande med den naiva ungdomen så tvärsäkra allvetande ibland…

 11. Jag undrar om en gör en större insats för världen om en tror att framtiden ser ljus snarare än mörk ut? Passiviserar lycka? Grymma texter Karim!

Vad tycker du?