Filosoficafé i Hornstulls bibliotek: Döden

Döden angår oss alla. Men vad innebär det att dö? Dör man när kroppen dör? Kan man fortsätta att existera efter sin död? Kan döden vara trivial? Vad är det egentligen som är dåligt i att dö? Hur kul skulle det vara att leva för evigt? Har vi skäl att frukta döden? Dör vi verkligen ensamma? Alla dessa frågor kan och bör ställas, när vi samtalar om döden.

Publicerad fredag, februari 25th, 2011 i etik, filosofi, moral.

2 kommentarer

 1. Spännande. Men jag tror att ditt tänk är väldigt fel.

  1. Materialism är omöjligt. Det har upptäckts av filosofer i alla tider.
  2. Du har ingen rimlig teori om den personliga identiteten, hur lever du fram tills dödsögonblicket?
  3. Du antar att materialism innebär att dödsögonblicket skulle vara slutet.

  Vad tror du om detta citat av Nietzsche?

  ”Detta ögonblick, det har redan funnits en gång och många gånger och skall likaledes återkomma, då krafterna skall vara fördelade exakt som nu. Människa! Ditt hela liv skall likt ett timglas ständigt vändas om och ständigt rinna ut-en lång tidsminut däremellan tills alla de betingelser av vilka du blivit till åter kommit samman i världens kretslopp. Och då skall du åter finna varje smärta och varje lust och varje vän och varje fiende och varje hopp och misstag och varje grässtrå och solstråle, – hela sammanhanget av alla ting” (citerat från Wedberg 1968, s 67).

  För mig tycks det som att materialism måste innebära denna typ av återfödelse. Speciellt i dessa tider av multiversumteorier.

  Det var ett bra föredrag iaf, även om jag inte håller med.

 2. anton says:

  Bra! Kul att lyssna på.

Vad tycker du?