Även araber förtjänar att leva i en demokrati

Till DN:s ledarredaktion

I tre veckor har Tunisien skakats av demonstrationer, i helgen blev de blodiga. Ni har tidigare visat stort intresse för studenters och fackföreningars engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter, och deras legitima protestaktioner i totalitära stater. När polis och militär sköt studenter i Teheran skrev ni om detta och hjälpte att skapa opinion för demokratins sak. Situationen i Tunisien är i alla relevanta bemärkelser lik den i Iran.

Tunisien leds av en enväldig diktator sedan 1987, då han han tog makten i en statskupp från en tidigare diktator. Tunisien rankades nyligen av The Economist som nummer 144 av 167 länder i deras demokratiindex, inte långt från Sudan (151). Protesterna handlar inte i första hand om fattigdom. Visserligen är ungdomsarbetslösheten, särskilt bland studenter, mycket hög. Men Tunisien har haft en god ekonomisk tillväxt det senaste decenniet, och har goda prognoser. Det handlar om att utbildade och internetvana studenter inte längre orkar med att leva under en repressiv polisstat, där pressen censureras och där individer saknar rättigheter.

Men det som händer i Tunisien sker i en större kontext. Hela arabvärlden befinner sig i en liknande situation. Mängder av utbildade men frustrerade och arbetslösa ungdomar är rasande på sina alltmer världsfrånvända och autokratiska ledare. Arabstaterna, som lyckats kontrollera informationsflödet förr, kan inte längre stoppa rapportering på Internet och satellit- tv från Tunisien. En genuint demokratisk utveckling i Tunisien kan bli en förebild för ungdomar i Algeriet, Egypten, Marocko och Lybien. En demokratisk revolution i denna auktoritära del av världen är möjlig, och detta kan, även om sannolikheten är liten, vara startskottet.

Jag ber er därför överväga att belysa de Tunisiska demokratikämparnas sak i en ledare. För att även araber förtjänar att leva i en demokrati.

Publicerad onsdag, januari 12th, 2011 i filosofi, politik.

En kommentar

  1. Wafa Johannesson says:

    Vill gärna komma i kontakt med Karim Jebari. jebarikarim@gmail.com angående ett viktigt nyhet i Tunisien.. Gäller Dar El Amal…Tunis

Vad tycker du?