Ett år av lärande

Ett avgörande skäl till att år 2010 varit det bästa i mitt liv hittills har varit att jag under detta år förmodligen lärt mig mer än vad jag lärt under någon av de föregående åren. Jag har under detta år lyssnat på 33 kurser i olika ämnen från UC Berkeley och Yale University.

Här är de föreläsningar som jag lyssnat på (i ungefärlig kronologisk ordning)

1. “The civil war and reconstruction era 1845-1877”, Yale University, 27 föreläsningar, lärare: David Blight.

Professor Blight målar upp en gripande och fascinerande komplex bild av USA:s dystraste period. Tyngdpunkten i föreläsningarna ligger i en förståelse i hur USA såg ut som samhälle i mitten av 1800-talet och hur de politiska processerna ledde till det värsta kriget (i antal döda amerikaner i förhållande till hela befolkningen) i USA:s historia.

2. “Global Problems of Population Growth”, Yale University, 24 föreläsningar, lärare: Robert Wyman

Professor Wyman går igenom den mänskliga artens historia och förhistoria, samt historien hos våra förfäder ur ett demografiskt perspektiv. Vi lär oss hur olika kulturer gått tillväga för att begränsa och kontrollera reproduktion, hur den demografiska utvecklingen påverkade Europa under den tidiga industrialiseringsprocessen och förklaringar till hur demografiska obalanser återspeglar och förstärker kvinnoförtryck och partiarkala strukturer.

3. “European Civilization 1648-1945”, Yale University, 24 föreläsningar, lärare: John Merryman

Denna kurs ger en fantastiskt tät och spännande överblick över en mörk och dyster period i Europas historia. politisk historia kombineras med djupdykningar och analyser av hur Européernas villkor förändrades, hur revolutionerna avlöste varandra och hur nationalismen drev Europas män till en av världshistoriens mest absurda massmordt.

4. “Introduction to Psychology” Yale University, 20 föreläsningar, lärare: Paul Bloom

En väldigt klar, informativ och tillgänglig introduktion till modern psykologi. Fokus ligger på vetenskapliga och moderna förklaringar av emotioner och mänsklig kognition. En hel del är evolutionära förklaringar av olika typer av beteenden, motivation, social interaktion och uppmärksamhet.

5. “Frontiers and Controversies in Astrophysics” Yale University, 24 föreläsningar, lärare: Charles Bailyn

Professor Bailyn ger en kurs som är både överkomlig för en bildad allmänhet och som dessutom går på djupet i tre otroligt intressanta frågor: 1. Extrasolära planeter 2. Svarta hål och 3. Mörk energi. Detta är en av årets bästa kurser, helt klart. Den fick mig att se hitta skönhet som jag inte känt till. Vid flera tillfällen drabbades jag av svindel och eufori när jag till slut kunde föreställa mig ett fyrdmensionellt rum.

6. “Cognitive science C127 – Cognitive Neuroscience” UC Berkeley Lärare: Richard Ivry 25 föreläsningar
Introduktion till kognitionsvetenskap

7. “Cognitive science C102 – Scientific Approaches to Consciousness” UC Berkeley lärare: John F. Kihlstrom 26 föreläsningar
Vad är ett medvetande?

8. “Psychology 130 001 – Clinical Psychology” UC Berkeley Lärare: Ann M. Kring 21 föreläsningar
Psykopatologier, ångest, depression, autism, fobier osv

9. ”Psychology 160 – Social Psychology”, UC Berkeley Lärare: Dacher Keltner, 25 föreläsningar
Professor Keltner talar om det grundläggande attributionsmisstaget, om lydnad, konformitet, om moraliskt tänkande, om vänskap kärlek, rasism och gruppers interaktioner. En av de bästa kurserna i år.

10. “Psychology 156 – Human Emotion” UC Berkeley, Lärare: Dacher Keltner 24 föreläsningar
Professor Keltner talar om olika definitioner av emotioner, om hur de kommuniceras och vad som får oss att känna som vi gör. Kursen avhandlar även personlighetstyper och empati. Otroligt bra kurs.

11. “Psychology 106 – Psychology of Dreams” UC Berkeley, lärare: Eleanor. H Rosch  25 föreläsningar
En intressant kurs som handlar om varför vi sover, vad som händer när vi sover, vad som händer när vi inte sover tillräckligt och vad drömmar egentligen är. Har både en idéhistorisk ingång och går igenom samtida forskningsrön.

12. “Psychology 119 – Drugs and behaviour” 26 föreläsningar UC Berkeley, lärare: David Presti
Droger och mänsklig psykologi, kultur och politik

13. “Anthropology 112, 001 – Special Topics in Biological Anthropology” UC Berkeley Lärare: Terrence W. Deacon 10 föreläsningar
Hur funkar mänskliga och icke mänskliga hjärnor?

14. “Anthropology 1, 001 – Introduction to Biological Anthropology” UC Berkeley Lärare: Terrence W. Deacon 29 föreläsningar
Från encelliga organismer till Homo Sapiens, språkets utveckling, mänsklig anatomi, skillnaden mellan olika apors reproduktion, födsel, pubertet, och sociala interaktioner.

15. “Letters and science C70, 001, Physics for future presidents” 26 föreläsningar UC Berkeley
Allt en president behöver veta om fysik, allt från hur elektromagnetism funkar, till hur farlig en atombomb är och varför solen blir röd på kvällen.

16. “Introduction to Political Philosophy”, Yale University, lärare: Steven B. Smith 24 föreläsningar
Professor Smith går igenom Sokrates, Platon, Aristoteles, Machiavelli, Thomas Hobbes, John Locke, Jean-Jaques Rousseau, Alexis de Tocqueville. En helt fantastisk kurs. Hans föreläsningar om Platon ger mig rysningar bara jag tänker på dem.

17. “Frontiers of Biomedical Engeneering” Yale University, lärare: W. Mark Saltzman 25 föreläsningar.
Hur finkar gendoping? Hur funkar celler? Allt du vill veta om cardiovascular fysiologi, hur odlar man vävnad? och hur får funkar organtransplantationer? Hur designar man biomolekyler?

18. “Principles of Evolution, Ecology and Behaviour” Yale University, lärare: Stephen C. Stearns 36 föreläsningar.

19 Introduction to Ancient Greek history Yale University, lärare: Donald Kagan 24 föreläsningar.

20 Sociology 150A 001 – Social Psychology: Self and Society, lärare: Robb Willer UC Berkeley 24 föreläsningar

21. Psychology 164 001 – Social Cognition, lärare: John F. Kihlstrom UC Berkeley

22. “Public Policy 190 – Special Topics in Public Policy” lärare: Stephen Maurer UC Berkeley
En kurs om terrorister och massförstörelsevapen. Ger en otroligt bra reality check för alla oss varse enda kunskaper om hur terrorister funkar kommer från Holywood. det visar sig att det är jäkligt svårt att döda mycket folk om man är terrorist.

23. “Public Health 253, 001 Epidemiology and Control of Infectious Diseases” UC Berkeley lärare: Harvey Kayman

24. “Economics 113 American Economic History” lärare: J. Bradford Delong UC Berkeley
Brad Delong är en riktig kändis inom nationalekonomin, och hans kurs om USA:s politiska utveckling är otroligt spännande.

25. “Death” Yale University, lärare: Shelly Kagan 26 föreläsningar.
En otroligt rolig kurs om ett kul ämne! Shelly är så rolig så att man gråter av skratt, samtidigt är det så spännande att lyssna!

26. “Philosophy 138 – Philosophy of Society”, lärare: John R. Searle UC Berkeley
John Searle är en levande legend. den här kursen skulle kunna heta “ett helt dygn med skojiga anekdoter” men det vore inte riktigt rätt. Det är också en sjukt bra och intressant kurs om ett ämne som analytiska filosofer ägnat upprörande lite tid åt.

27. “Philosophy 132 – Philosophy of Mind”, lärare: John R. Searle UC Berkeley
En introduktion till medvetandefilosofin. Searle är helt genialisk föreläsare. Man skattar så man kiknar i tunnelbanan. Citat från kursen: “I love this guy, Kurzweil something. He really thinks that if we simulate the brain, we will get real consciousness. That’s as stuipid as believing that if we simulate the intestines we will get real digestion.”

28. “Philosophy 25 A – Ancient Philosophy” UC Berkeley Lärare: David B. Ebrey
En kurs som berörde mig djupt, fick mig hitta tillbaka till mina gamla lärare, till Platon och Sokrates. En kurs som fick mig att förstå vad jag egentligen skulle göra, och varför.

29. “History 151 – The Peculiar Modernity of Britain, 1848-2000” Lärare: James Vernon UC Berkeley

En bild av Victorianska Storbritannien bortom all romantik. Professor Vernon skildrar misären, rasismen, misgynin i historiens största imperium. Men också kampen för rättvisa, rösträtt och frigörelse från den victorianska tvångströjan.

30. “Astro 10 p – Introduction to General Astronomy” lärare: Joshua Bloom UC Berkeley, 25 föreläsningar

31. “Astro C 10 General Astronomy” UC Berkeley Lärare: Alex Filippenko, 42 föreläsningar
Inriktning på hur stjärnor, galaxer och universim formats. En helt otrolig kurs. Filipenko är en av de bästa föreläsarna, han är rolig så att man gråter av skratt och så passioerad för rymdens skönhet att man darrar av vördnad när han beskriver Kvasarers kraft.

32. “Geography 20: Globalization” UC Berkeley lärare: Robert Lawrence Acker
Varför är geografiska tendenser i produktion och konsumtion så instabila i den moderna världen?

33. “History 130B, 001 – The United States and the World Since 1945” UC Berkeley Lärare: Daniel Sargent, 28 föreläsningar

Publicerad måndag, december 13th, 2010 i Allmänt.

3 kommentarer

  1. Du och jag har lite att prata om….

  2. Mikael Altemark says:

    lyssnade också på en del av de där – tyckte särskilt robb willers social psychology-kurs – väldigt intressant och inspirerade. UCB är helt fantastiska som lägger upp föreläsningar på det sättet – däremot visste jag inte att yale gjorde likadant. tack för uppmärksammandet av det!

  3. Utmärkt, tack för tipset! Några av dessa ska bli mycket spännande att lyssna på.

Vad tycker du?