Filosoficaféer – Hornstull

Politisk Filosofi ger två filosoficaféer denna termin, i samarbete med ABF och Hornstulls bibliotek. Första caféet är idag.

Välkommen till filosoficafé – det goda samtalet

Torsdagar våren 2010

Vi samtalar om filosofiska frågor utan förkunskaper.
Inledningen fungerar som en gemensam inspirationskälla därefter väljer deltagarna tillsammans kvällens samtalsämne.
Samtalsledare är Karim Jebari, magister i praktisk filosofi

28 jan Utopier

Politiken och samtiden tycks allt mer tom på visioner. Där 1800 och 1900 talet var en tid där stora drömmar om framtiden formulerades tycks vi vara helt besatta av vår samtid. Vad hände med utopin? Var det utopiska tänkandet missriktat? Vad vågar man hoppas på? Vad är en etisk utopi? Vad lär vi oss av 1900-talets utopister?

25 feb april Kan maskiner tänka?

För mer än ett decennium sedan blev världsmästaren i schack slagen av en dator. Men ännu är det få som anser att det finns tänkande datorer. Men är det bara ett tekniskt problem, eller är det också ett filosofiskt sådant? Vad innebär det att ”tänka” egentligen? Att vara medveten? Att ha känslor? Och om en dator kunde känna och tänka, skulle vi då vara tvungna att behandla den som ett moraliskt subjekt?

Kl 18.00-19.30

Fri entré

Hornstulls bibliotek, Hornsbruksgatan 25

Publicerad torsdag, januari 28th, 2010 i Allmänt.

4 kommentarer

 1. Hejsan!

  ”Kan maskiner tänka?!
  Hmm … nja …
  Näe, jag tror att maskiner är begränsade till att HÄRMA människors rörelser (som att sprutlackera bilar t.ex.) men maskiner klarar inte, vad jag vet, att ha AVSIKTER. När något i maskinen går fel fortsätter den kanske sprutlackera hejvilt hit och dit därför att den inte ‘förstår’ avsikten med sprutandet: att lackeringen ska läggas i jämna skikt.

  Hälsningar från
  Yvonne

 2. Du är välkommen att diskutera i ferbuari!

 3. Att tänka är att processa information. För mäniskor och djur handlar det om att med utgångspunkt från sensoriska data, minnen och värderingar skapa motoriska data, alltså göra saker. Om en maskin kan göra samma sak anser jag att den kan tänka.

 4. Kommer det fler tillfällen för filosoficaféer?

Vad tycker du?