Klimathotets allvar

Enligt en ny studie utförd av ett forskarteam från prestigeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) skulle ett mänskligt misslyckande i att motverka den globala uppvärmningen sannolikt leda till en temperaturökning på 5,2º C år 2100. Detta är mycket högre än vad man tidigare trott. Enligt en modell från 2003, som var mindre sofistikerad och exakt, trodde man att temperaturökningen skulle sannolikt vara 2,4º C.

En global temperaturökning på 5,2º C innebär slutet för livet så som vi känner till det. Under den tid av jordens historia som liv har funnits, har det aldrig inträffat en så massiv uppvärmning på så kort tid. En uppvärmning som motsvarar magnituden 5,2º C har skett en gång förr, för 25 miljoner år sedan. Då utplånades en majoritet av alla jordens arter. Skillnaden från det scenario som MIT: s forskare är att uppvärmningen då tog 10 000 år. Vad som kommer hända när uppvärmningen sker 100 gånger snabbare kan ingen förutsäga. Men en sak kan vi vara säkra på. Den mänskliga civilisationen, med dess politiska institutioner och globala ekonomiska system, kan knappast överleva den chock som en plötslig massdöd av skogar, hav, insekter, fåglar och grödor över hela världen kommer att leda till.

Jag är trots detta optimist. Vi kommer att, fem i tolv, inse klimatkatastrofens totala allvar. Då kommer en snabb och mycket smärtsam omställning till ett klimatneutralt samhälle att ske. Under andra världskriget ställde USA och andra västländer om sin produktion från civil till militär på mindre än ett år. På två år hade USA en armé som kunde krossa japanernas ”oövervinnerliga” flotta. Sovjetunionen gjorde på motsvarande sätt en gastkramande omställning när de mobiliserade till krig. Om det var möjligt då, så måste det vara möjligt nu.

Världens länder har använt tre biljoner dollar för att rädda det finansiella banksystemet. Så nog finns pengar för att rädda mänskligheten, det handlar bara om att få politiker att inse allvaret i problemet. Frågan är bara hur samhället kommer att se ut när vi är klara med omställningen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer

  1. Martin says:

    Angående jämförelsen med andra världskriget så finns det ju en faktor som det är svår att påverka om det går för långt, oavsett hur mycket pengar som pumpas in och ny klimatteknik som skapas, nämligen att får vi för mycket växthusgaser i atmosfären så kan klimatsystemet flippa, utan att vi kan göra något för att förhindra det.
    Men man ska vara optimist.

  2. Kan man vara optimist? För närvarande pågår ”Holocene extinction event”. Det sjätte stora massutdöendet i jordens historia. Detta som en konsekvens av Homo sapiens aktiviteter på jorden. Tittar man även på utdöendet av Megafaunan som med säkerhet utrotades av Megalitiska jägarkulturer, så blir frågan, kan Homo sapiens stävja sin extrema rovgirighet??? Jag är skeptisk!

  3. Really trtshwortuy blog. Please keep updating with great posts like this one. I have booked marked your site and am about to email it to a few friends of mine that I know would enjoy reading..

  4. Bonjour à vous et merci de votre passage !Sidonic, comme je le disais plus haut, la photo couleur n’a pas vraiment d’intérêt, et pour être honnête, ua moment de la prise de vue je savais que j’allais convertir directement ces fichiers en n&b. D’ailleurs, c’était quasi monochrome, et le vert de la rivière n’était vraiment pas joli Merci à Dominique alors !!

  5. HAPPY BIRTHDAY!! I hope it’s magical.So happy to hear your dad is out of the hospital! I’m sure he has a lot of hard work ahead of him, but at least he’s not spending Christmas in the hospital:)

Vad tycker du?