Vänstern, finanskrisen och framtiden

Det är ingen överdrift att påstå vänstern i EU och i synnerhet i Sverige har stora problem. Trots kapitalismens största kris sedan 30-talet lyckas inte vänstern formulera ett alternativ som är tilltalande för en majoritet av medborgarna.

På sistone har en rad olika böcker och undersökningar bekräftat vad vänstern länge hävdat: att jämlikhet är bra för ett samhälle, även om det innebär en relativt lägre tillväxt. Men av en outgrundlig anledning har vänstern glömt bort ett av de mest grundläggande värden i dess politiska diskurs; jämlikhet och social rättvisa.

Läs gärna denna mycket omtalade artikel i The Guardian, förmodligen den bästa vänstertidningen i Europa.

Publicerad onsdag, maj 13th, 2009 i filosofi, politik.

2 kommentarer

  1. Det räcker inte med att prata för jämlikhet och social rättvisa, eller ens att kunna visa att det vore bättre med mer av dessa godbitar. Man måste också kunna visa att det är praktiskt utförbart och vilka åtgärder som måste vidtagas för att nå fram till dem. Eftersom stora delar av vänstern fortfarande är lamslagen och dessutom har kvar sin konstiga handfallenhet vad det gäller den skenande teknisk-vetenskapliga revolutionen fattas en viktig pusselbit för att göra praktisk politik av kraven på jämlikhet. Högern kan ju fortfarande leva högt på motsatta paroller om att ”premiera de duktiga”, ”det måste löna sig att arbeta” etc.

  2. Det är helt riktigt. Men det är enklare än vad många tror att öka jämlikheten i samhället. Ett enkelt sätt skulle vara att implementera en omsättningsneutral klimatskatt, där inkomsterna från skatter delas ut i skatteavdrag som är lika stora i kronor. Andra sätt skulle vara att återinföra förmögenhetsskatten, arvsskatten, gåvoskatten och fastighetsskatten och använda pengarna till skattesänkningar för de fattigaste inkomsttagarna.

Vad tycker du?