Om barn är päron, så är foster äpplen

I februari skrev flera medier om ett par som begärt abort efter att de fått reda på barnets kön. Paret ville gärna ha en pojke istället för en flicka. Diverse kristna och värdekonservativa organisationer och opinionsbildare med en abortkritisk agenda stämplade förfarandet som ”könsdiskriminering”. Genom att låta som feminister ville man associera händelsen med situationen i Indien och Kina, där miljontals flickfoster aborterats och där det finns stora obalanser i samhället.

Den uttalade ambitionen var att inskränka aborträtten om beslutet att göra abort motiverades av vissa skäl. Nu har dock Socialstyrelsen satt ned foten och beslutat att man inte kan inskränka den fria aborträtten för någon vars skäl att göra abort vi inte gillar. Inte heller anser Socialstyrelsen att det rör sig om ”könsdiskriminering”. Politisk Filosofi kan inte annat än hålla med. Som vi tidigare har skrivit om, kan man inte diskriminera någon som inte är en person.

Att diskriminera någon innebär att du behandlar någon illa. Men vi har bestämt oss i det här landet att foster inte är moraliska subjekt. Därför kan vi inte säga att fostret kan bli diskriminerat av samma skäl som ett äpple inte kan klaga på diskriminering. Inget av dem är personer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerad onsdag, maj 13th, 2009 i filosofi.

Vad tycker du?