En solkig Grip till salu

SvD.se rapporterar idag att försvarsminister Sten Tolgfors ska åka till Brasilien för att försöka sälja SAAB: s JAS 39 Gripen. Allt är i sin ordning kan man tro. Men icke. I alla Gripenaffärer som fullgjorts tycks korruption på någon nivå vara inblandad. Detta var fallet i Tjeckien, och även så i Sydafrika. Och dessa tycks bara vara toppen på isberget.

Sverige, som har ett rykte om sig att vara mer eller mindre fritt från korruption, har en en vapenexport som är extremt korrumperande. Man mutar sig friskt fram för att få kränga sina vapen. Det är egentligen absurt att Sverige säger sig bekämpa korruption världen över samtidigt som den mest spektakulära delen av vår vapenexport möjliggörs av just mutor. Därför uppmanar jag alla undersökande journalister att granska denna affär innan vi korrumperar politikerna i ännu en ung demokrati.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerad söndag, april 12th, 2009 i politik.

Vad tycker du?