Obamaeffekt förklarar raset

Alliansen har i ett antal opinionsundersökningar knappat in på oppositionen. I den senaste demoskop-undersökningen var Moderaterna det största partiet och läget är oerhört jämnt. Detta är inte konstigt.

Under 2007 orsakade en rad skandaler och ministeravhopp och en del tecken på inkompetens hos regeringen att många av Alliansens väljare vände dem ryggen. Under samma period lovade valet av Mona Sahlin en förnyelse av det socialdemokratiska ledarskapet. Begreppen "förnyelse" och "förändring" är så kallade "obama-begrepp". De signalerar att någonting händer, något som folk uppfattar som positivt. Genom att inte ta ställning i olika politiska frågor under året så kunde väljare som kände sig besvikna på regeringen projicera sina förhoppningar på (S). Denna politiska strategi användes mycket skickligt av Obama, som uttryckte sig på sådant sätt att han kunde locka till sig människor som trodde att han skulle uppfylla just deras politiska önskemål. Samtidigt såg han till att ge sig själv politiskt svängrum genom att tala i svepande och ospecifika ordalag, samtidigt som han signalerade radikala förändringar.

Men denna politiska fingertoppskänsla och retoriska geni är mycket sällsynt i världen, och Sahlin saknar den. Dessutom är det osannolikt att det hade fungerat lika bra i Sverige, där politiken är mer central i debatten än personerna bakom.

Sverige är ett land där de flesta är mitten-vänsterväljare. Moderaternas anti-bonuspopulism och attackerna mot Svenskt näringsliv tillsammans med vad många väljare uppfattar som traditionellt socialdemokratiskt finanspolitisk försiktighet är tilltalande för just mitten-vänsterväljare. Men samtidigt som Moderaterna rört sig mot mitten har Socialdemokraterna rört sig åt vänster. Detta förklarar att opinionsläget är så jämnt.

Socialdemokraternas beslut att ingå i en vänsterallians är riktigt, anser jag. Genom att göra så har man erbjudit ett klart vänsteralternativ till Moderaternas mittenregering. Men de höga opinionssiffror man åtnjöt under 2007 kommer inte att infinna sig. Man har fortfarande goda chanser att vinna valet 2010, men det kommer att bli jämnt. Men om man skulle vinna, så kommer man ha ett mandat att föra en vänsterpolitik som är långt mer radikal än på mycket länge.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vad tycker du?