Chash is king, and Cash is USD

USA är än så länge outmanad supermakt. Militärt har man en närvaro i varje del av världen. Diplomatiskt har man mycket starka band till de flesta av världens stater. Man dominerar världshistoriens ledande militära försvarspakt, och utövar ett enormt inflyatnde i FN. Man utövar en enastående "mjuk makt", vilket i praktiken innebär att världens talngfulla söker sig till dess universitet och miljarder över hela världen drömmer om "the american way".

Men det är den amerikanska dollarn, The Greenback, som är just nu det viktigaste triumfkortet i USA:s världsherravälde. Dollarn är världens reservvaluta. Detta innebär att när ekonomin går dåligt och nationer och banker söker efter en trygg hamn föär sina pengar är dollarn i princip det enda alternativet. Eftersom innehavet av en amerikansk dollar motsvarar ett räntefritt lån till den amerikanska ekonomin är effekten av detta förstås enastående.

Inget annat land i världen skulle kunna kosta på sig de ofantliga underskott i statens finanser och de enorma underskott i bytesbalansen som USA kan kosta på sig. Inget annat land har så mycket frihet att tillämpa en så expansiv finanspolitik samtidigt som man har enorma underskott, i praktiken subventionerad av resten av världen, som USA.

Att Kina vill undergräva dollarns unika världsstatus är alltså inte så konstigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerad tisdag, mars 31st, 2009 i Allmänt.

Vad tycker du?