Det blir konstigare och konstigare

En av existensens paradoxer är att den egentligen inte borde existera. Enligt modern fysik bildades nämligen lika många partiklar som antipartiklar vid universums tillblivelse, Big Bang. Men partiklar och antipartiklar utplånar varandra när de kommer i kontakt. Alltså borde universum ha exploderat strax efter Big Bang. Men vi finns. Därav paradoxen.

Lucien Hardy, en fysiker föreslog på 90-talet en mycket löjlig lösning på paradoxen. Hardy påstod att partiklar och antipartiklar utplånade varandra bara när vi ser på. När vi inte observerar dem beter de sig helt annorlunda, men hur annorlunda är det svårt att veta.

Nu visar det sig att Hardy hade rätt, rapporterar The Economist i sin sedvanligt muntra ton. Enligt två av varandra oberoende studier som publicerats i New Journal of Physics och Physical Review Letters har två forskargrupper lyckats studera verkligheten utan att titta på den.

Resultaten var lika häpnadsväckande som förvirrande. Men de tycks stärka Hardys lösning. Partiklar beter sig annorlunda när vi inte ser på, och de tycks kunna hitta på massa konstigheter. I experimenten användes två polariserade fotoner, som har samma kvantmekaniska egenskaper som partiklar och antipartiklar. Resultatet blev av experimentet var att det fanns färre än noll fotoner. Detta brukar betyda att det finns negativa partiklar, alltså antimateria. Men det finns inga antifotoner. Det mesta tyder således på att verkligheten är konstigare än vad vid tidigare trott, konstaterar The Economist.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Publicerad torsdag, mars 12th, 2009 i Allmänt, filosofi.

Vad tycker du?