Bank of England lättar på trycket

Storbritanniens centralbank meddelade idag att man sänker räntan till historiskt låga 0,5 %. Men den riktigt stora nyheten, som DN tycktes missa helt, är att banken börjar trycka pengar, 75 miljarder £ för att vara exakt. Förmodligen för att hindra landet från att hamna i en deflationsspiral. Storbritannien drabbades före oss av finanskrisen. Men vi är inte långt efter. Snart kan vår Riskbank ta till lika oortodoxa metoder.

Rent konkret beslutade Bank of England att göra vad som kallas för "quantitative easing". Detta innebär att banken köper tillgångar av andra banker och/eller företag, men utan att låna pengarna själv. Istället så "trycker" man nya pengar. Självklart så trycker man inte nya sedlar bokstavligt talat, men man ökar penningmängden i omlopp utan att öka mängden varor och tjänster. Vilket är i princip samma sak som att trycka nya pengar. Detta är något moderna centralbanker inte gör, helt enkelt eftersom det garanterat leder till förhöjd inflationstakt. Inflation betyder ju egentligen att penningmängden ökar snabbare än vad ekonomin gör, vilket gör att pengars värde urholkas. Men i dagens mycket prekära läge är just detta vad som behövs. Det är nämligen mycket värre med en krympande penningmängd (deflation) än med en ökande penningmängd. En krympande penningmängd hotar just den svagaste punkten i ekonomin just nu, pengaflödet hos banker och företag. Eller det som på engelska kallas för "liquidity". Denna behövs som ett slags smörjmedel för att ekonomins hjul ska snurra. Utan pengar, blir friktionen för stor och hjulen stannar upp, för att fortsätta på metaforen.

Därför ökar Bank of England inflationen i Storbritannien avsiktligt för att få hjulen att börja snurra. Och snart kommer förmodligen vår egen Riksbank att bli tvuingen att göra samma sak. IF Metalls inkomstsänkning kommer inte att bli den första. Risken för deflation till sommaren är överhängande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Publicerad torsdag, mars 5th, 2009 i ekonomi.

Vad tycker du?