Jämlika samhällen är bättre för alla

Egentligen borde det vara uppenbart: jämlikhet är bra, inte bara för att det är rättvist, men för att det gör samhället tryggare, hälsosammare och lyckligare. Ojämlikhet ökar ohälsan, analfabetismen, brottsligheten, mängden deprimerade, våldet och självmorden. Dessa fakta finns att läsa i den nyligen utkomna boken The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better skriven av forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett. Bevisen för deras påstående är överväldigande. Rika men ojämlika länder har befolkningar som är olyckligare, ohälsosammare och mer benägna att begå brott än länder som är fattigare men mer jämlika. Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och lycka, hälsa och trygghet är oklart efter att viss rikedom uppnåtts. Förhållandet mellan jämlikhet och allt som är viktigt i våra liv är däremot alltid ycket mycket starkt.

Begreppet jämlikhet har länge isolerats på politiska vänsterkanten. Få politiker anser att det är viktigt att höja skatterna för de rika, eller sänka skatten för de fattigaste. Istället talar man om ”marginaleffekter”, som om det vore ens i närheten lika relevant som hälsa, utbildning, trygghet och lycka. Wilkinson & Picketts bok är en bra början på ett skifte i attityder. Forskningen har sagt sitt. Nu är det dags att politikerna handlar.

Att öka jämlikheten är inte svårt. I teorin. Det är bara att höja inkomstskatten, göra den mer progressiv, återinföra förmögenhetsskatten och arvsskatten, ge mer pengar till kommuner och landsting för att bekosta välfärden och sänka skatterna för de fattigaste genom till exempel ett höjt grundavdrag. I praktiken är det svårt eftersom det finns en enormt stark opinionsbildningsapparat som är fanatiska motståndare till en social agenda. Men det går.

För mer siffror se Wilkinson & Pickets hemsida. Diagrammen är hämtade därifrån.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Uppdatering: Nu har Wilkinson & Pickets bok kommit ut på svenska, under namnet Jämlikhetsanden, av Karneval förlag. Den recenseras av Dan Josefsson i Aftonbladet.

Publicerad tisdag, mars 3rd, 2009 i ekonomi, filosofi, politik.

2 kommentarer

Vad tycker du?