Om flatulens, klimatet och kängurun

Vår konsumtion av nötkött ger upphov till stora mängder koldioxidutsläpp. En konsekvent beskattning av nötkött skulle höja priset med 80 kr/kg. Detta är mer än vad de flesta har råd med. Många bönder skulle tvingas sluta föda upp kor. Så vad är alternativen? Ett alternativ är förstås att bli vegetarian. Det finns goda möjligheter att tillgodose sitt näringsbehov med hjälp av vegetabilisk föda. Men det ett alternativ som inte är aktuellt för många. Vad ska köttälskare göra? Fläsk är ett svar. Grisar är nästan dubbelt så koldioxidsnåla som kor. Men även grisar tycks ha en väldigt turbulent matsmältning, så de är inte ett klockrent alternativ. Kyckling är det koldioxidsnålaste köttalternativet i Sverige idag. Men en kraftig ökning av koldioxidskatten skulle kunna öppna möjligheten för att börja föda upp känguru . Dessa djur har nämligen en annorlunda bakterieflora i magen än kor, en flora som i princip inte producerar metan alls.

Ett annat alternativ är att fånga upp kons flatulens på något sätt. Denna skulle kunna användas för förbränning. När vi bränner metan får vi koldioxid, som är en långt mindre lika verksam växthusgas. Dessutom kan vi samtidigt värma våra hus. Bilden nedan visar kon Metana, som deltar i ett experiment vid Argentinska institutet för jordbruksteknologi.

(Bild: Redux / Eyevine)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Publicerad torsdag, februari 26th, 2009 i Allmänt, klimatet.

Vad tycker du?