Drömmar om luftskepp

Flyg kan inte göras klimatvänligt. En resa Stockholm-Bangkok tur och retur släpper ut nästan lika mycket växthusgaser som en genomsnittlig Indier släpper ut på ett helt år, 2,6 ton CO2-e. Och lågprisboomen har lett till att flygets andel av de totala växthusgasutsläppen ökar dramatiskt. Med en modest koldioxidskatt på 4 kr/kg CO2-e skulle en biljett till Thailand bli mer än 10 000 kronor dyrare.

För resor inom Europa är järnvägen det rimligaste alternativet. Här ligger Sverige efter länder som Spanien och Tyskland. Särskilt Spanien imponerar med sin snabba utbyggnad av tågsystemet AVE, som betyder fågel. För precis ett år sedan invigde man sträckan Madrid-Barcelona. Idag kan man ta sig 620 km på bara 3 timmar och 40 miunter. Europa är en liten kontinent, med goda möjligheter att integrera tågbolagen och öka kapaciteten i tågtrafiken.

Hur blir det då med interkontinentala resor? Särskilt ett alternativ till flyget verkar ådra sig nytt intresse: luftskepp. Dessa har den uppenbara fördelen att de är mycket mer klimatvänliga än flyget, med 80-90% mindre utsläpp per person och km. Man skulle kunna bli avskräckt av historiska katastrofer som Hindenburg, men det innebär inte att moderna luftskepp är osäkra. Moderna luftskepp drivs med helium, som till skillnad från väte inte brinner. Dessutom orsakades Hindenburgkatastrofen och andra missöden under luftskeppens "guldålder" av att materialet som användes som väggar var brandfarligt. Idag finns säkrare material. Stark vind och stormar är även de mindre problem idag, eftersom vi har bättre verktyg för att förutsäga vädret. Men trots att den nya luftskeppen utvecklats oerhört mycket med avseende på säkerhet, stabilitet (de kan landa på vilken plan yta som helst, inklusive öppet hav) och pålitlighet så kvarstår ett fundamentalt problem: de är för långsamma. Ett modern flygplan kommer upp i hastigheter på 900 km/h. Ett luftskepp kommer bara upp i 150 km/h. det innebär att London- New York skulle ta ett par dygn, om man räknar med kraftig vind.

Men luftskepp kan göras mycket större än flygplan invändigt vilket skulle kunna erbjuda ett nygammalt sätt att resa på, mer likt ett kryssningsfartyg än ett flyg. Att åka till New York skulle vara som att åka på kryssning till Finland eller Riga, men mycket mer klimatvänligt.

Och det verkar som om den amerikanska militären är intresserad av att investera i luftskepp. Men det största problemet för luftskeppen är att det finns inga kommersiella utsikter innan vi har ordentliga skatter på koldioxid. Först när sådana finns på plats kommer luftskeppen att få möjlighet att lyfta igen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Uppdatering: Hittade en för ämnet relevant blogg.

Publicerad torsdag, februari 26th, 2009 i Allmänt, klimatet.

Vad tycker du?