Om DN: s opinionsjournalistik

I en notis i DN framgick att den colombianska underrättelsetjänsten spionerat på landets mest inflytelserika domare, publicister och på ledande oppositionella. Tidigare i år har vi också fått veta att militären mördat oskyldiga civila, många minderåriga, och klätt ut dem i guerillans uniformer för att putsa på sin statistik. Alvaro Uribes nära medarbetare har pekats ut som ledande inom landets drogkarteller och hans parti tycks vara fullt av tidigare krigsherrar, knarkbaroner och krigsförbrytare från den paramilitära rörelsen.

Dessa anmärkningsvärda nyheter har dock inte genererat en enda artikel i DN: s opinionssidor de senaste åren. Den enda artikel som dyker upp om man söker på "Uribe" är en från 2002, skriven av Per Ahlin. artikeln är full av optimism och tillförsikt. Ingen kritik mot Uribe framförs. Söker vi igenom nyhetsdelen ser vi att Uribe figurerar i 101 artiklar. Och det är här som DN:s riktiga opionionsbildare finns. De flesta, 69 st, är osignerade notiser från TT eller AFP. Men uppenbarligen har Nathan Sachar skrivit 10 artiklar om Colombias starke man. Artiklarna är nästan uteslutande positiva. En rubrik påpekar att "Hård linje mot våldet i Colombia får folkets stöd", artikeln handlar om att colombianerna gillar Uribe eftersom han är en stark ledare. En annan artikel menar att "Specialstyrkor tvingade bort gerillan", nämligen att det var Uribes modiga satsningar på en militär offensiv som tvingat bort gerillan. 

Om vi tittar på en annan ledare i Colombias närområde, som även han är folkligt vald, så är bilden tämligen annorlunda. En sökning på Hugo Chavez i DN: s arkiv ger visserligen bara två träffar på ledarsidan (båda kritiska), men desto fler i nyhetsdelen. Här hittar vi inte mindre än 234 nyhetsartiklar, mer än dubbelt så många som Colombia. Även här har Nathan Sachar skrivit en hel del artiklar, 25 närmare bestämt. Av dessa är nästan alla negativa. Rubriker som "Chavez spär på dålig grannsämja", "Massprotester mot Chavez i Venezuela" och "Chávez straffar strejkledarna" är exempel på den typ av opinionsjournalistik som florerar på DN.
Alltså om man läser DN, och i synnerhet Nathan Sachar, så får man en uppfattning om att Chavez är en auktoritär ledare medan Uribe är en stark men god ledare. I själva verket är Uribe långt mer omstridd, och har betydligt mer plumpar i sitt protokoll. Skillnaden som tycks styra DN:s rapportering är att Uribe är en högerman, nära allierad med USA, katolska kyrkan och Colombias feodala godsägare. Chavez är istället vänster, kritisk mot USA, och allierad med Iran och Ryssland. Detta innebär att Chavez framställs, i nyhetsdelen, som en skurk samtidigt som Uribe som en hjälte och stark ledare. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Publicerad onsdag, februari 25th, 2009 i Allmänt.

Vad tycker du?