Kina undergräver gruvjättens position

Den globala finanskrisen har accelererat en trend som varit mycket omtalad: Kinas framväxt som supermakt och USA:s och Europas relativa försvagning. Det som nu sker påminner om hur USA gick om Storbritannien i att vara världens ledande nation. Det är en mängd faktorer tillsammans bildar en ny realitet. mMen ibland är bilden klarare och mer uttalad. Så var fallet förra veckan när ChinAlco, Kinas statligt ägda aluminiumproducerande koloss köpte en femtedel av gruvjätten Rio Tinto. Detta företag är efter BHP Billiton världens största gruvbolag med otaliga gruvor och raffinaderier över hela världen. Tills nyligen kunde Rio Tinto och BHP Billiton hålla priser på råvaror uppe och förhindra råvaruimporterande länder som Kina att förhandla till sig bättre priser. Men nu är styrkeförhållandena omvända. Gruvsektorn var högt belånad och fusioner och uppköp till astronomiska priser var vanliga de senaste åren. Nu har man drabbats av kraftiga prisfall på grund av brist på efterfrågan och allt högre kreditkostnader. I detta läge kliver Kina in. Chinalco tar nu delvis kontroll över råvaruflödet till Kina på just det sätt som hela gruvbranchen fruktade. Nu när Kina äger både stålverken och järn- och kolgruvorna kan de själva sätta priset på råvaror i ett längre perspektiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Publicerad torsdag, februari 19th, 2009 i ekonomi, Kina.

Vad tycker du?