Vad är konst?

Filosofer har sedan flera sekler försökt definiera begreppet "konst". Ingen har hittills lyckats med det. En av de definitioner som var populär länge var att konst var en "artefakt som av dess skapare anses vara konst". Men snart producerades konstverk som vare sig var artefakter och som inte nödvändigtvis avsågs som konstverk. Det tycks som om varje försök att definiera konstbegreppet kontras av någon konstnärs innovation att med ett konstverk motsäga definitionen. Jag tror att lärdomen är att vad som är konst helt enkelt inte kan definieras.

Men vad är ett begrepp som inte kan ges en begriplig definition? Därom tvista de lärde. Personligen anser jag att begrepp som systematiskt undflyr definition är meningslösa. Vad är konst? Inget. Frågan är meningslös, precis som påståendet "det här är konst".

Se gärna kulturministerns konstdefinition.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Publicerad onsdag, februari 18th, 2009 i filosofi.

Vad tycker du?