Hopplösa SAAB

En närmare betraktelse av DN:s SAAB- historik avslöjar att de enda tillfällen som SAAB har visat vinst i modern tid var efter devalveringen 1982 och kronfallet på 90-talet. Vid dessa tillfällen subventionerade vi medborgare exportindustrins konkurrenskraft med vår köpkraft. Att ett företag med så usla resultat överhuvudtaget existerar visar på hur tålmodig GM har varit och hur irrationellt vi tänker på just bilindustrin. SAAB är ett hopplöst företag, som förvisso historiskt gjort viktiga och intressanta innovationer, men som idag är helt anakronistiskt. SAAB tillverkar bilar i små serier. Men priset på en SAAB bil är alldeles för lågt för att ge en vinst.

Vad SAAB borde ha, för 10 år sedan, fokuserat på lyxbilssegmentet. Men GM misslyckades med detta. Nu är det försent. För att ta fram en ny lyxbilsmodell krävs åtskilliga miljarder, pengar som GM verkligen inte har. Och SAAB:s varumärke är svårt sargat i kanten. Att rusta upp det skulle också kosta stora summor. Och även om det i teorin skulle kunna lyckas, så finns det inga skäl för någon, inklusive svenska staten, att investera i just SAAB. De pengar och mod som krävs för att rädda SAAB skulle kunna användas på andra märken som är mer värdefulla och som har större möjligheter att klara sig i framtidens knivskarpa konkurrens. Dessa misstag måste GM nu betala för. Vad som bör göras nu är att förska rädda Volvo, som fortfarande har ett hopp. Jag har i tidigare inlägg argumenterat för att Volvo ska följa den strategi som SAAB borde ha valt för 10 år sedan. Slopa "folkhemsbilarna" och satsa stenhårt på lyxbilar. Gärna med säkerhet och miljö som edge. Men Volvo kommer aldrig att kunna konkurrera med asiaterna på medelklassmarknaden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Publicerad onsdag, februari 18th, 2009 i ekonomi, politik.

Vad tycker du?