Socialdemokrati = liberalism?

Jag har i tidigare inlägg påstått att Sveriges mest liberala parti är Socialdemokraterna. Idag skulle jag påstå att den platsen delas med Miljöpartiet. Låter detta konstigt? Det anser inte Will Kymlicka, en av Kanadas mest inflytelserika liberala filsofer. Och inte heller verkar John Rawls anse det, modern liberal filsofis nestor.

Kymlicka skriver i senaste utgåvan av sin Contemporary Political Philosophy (Oxford University Press 2002):

"Rawls himself has said that his perception of justice can be described as either ‘left liberal’ or ‘social democratic’.
[…]
In many cases, it seems that ‘social democracy’ and ‘liberal equality’ are simply different terms for the same core set of ideas, with European theorists preferring the former term, and North american theorists preferring trhe latter." (sid 195)

Publicerad tisdag, februari 17th, 2009 i filosofi, politik.

Vad tycker du?