DN:s expertpanel: Deflation till sommaren

SVD skriver att inflationen i december var 0,9%. Enligt DN:s expertpanel kommer inflationen i juli i år att vara negativ, närmare bestämt -1,25%. Vi kommer alltså att uppleva deflation. Jag har i ett flertal blogginlägg varnat för deflationsrisken. Deflation är mycket problematiskt i en recession. Riksbanken bör omedelbart vidta åtgärder för att förhindra en fördjupning av krisen. Reporäntan måste omedelbart sänkas till 1% eller lägre. Men eftersom bankerna fortfarande inte lånar ut i tillräcklig utsträckning det är förmodligen inte tillräckligt. Riksbanken måste sätta igång sedelpressarna och skjuta till mer pengar i ekonomin. En annan möjlig strategi skulle kunna vara att Riksbanken lånar ut pengar direkt till trängda kommuner och företag.

Varför är deflation så dåligt? Deflation innebär att mängden pengar i ekonomin minskar, vilket också får flödet att stagnera. Men ekonomin är beroende av att pengaflödet är kvickt och friskt, det vill säga att många transaktioner av varor och tjänster äger rum. Kreditkrisen, som utlöste rådande recession, ledde till en stagnation av pengaflödet. En deflationstakt på 1,25%, som DN: s expertpanel förutser, kan i detta läge få allvarliga konsekvenser. Rent konkret innebär deflationen att våra lån blir relativt dyrare, och att räntebördan blir högre. Men det innebär också att konsumenter skjuter upp sina inköp eftersom de förväntar sig att priserna ska falla. Detta gäller särskilt inköp av sällaköpsvaror, som kylskåp, möbler, hus, bilar osv. Men när konsumtionen minskar minskar flödet ytterligare, vilket innebär arbetslöshet, sjunkande löner och realinkomster och förvärrad deflation. Risken är att vi fastnar i en defaltionsspiral, där sjunkande löner och sjunkande priser får hela ekonomin att stagnera. Detta inträffade i Japan under sena 90-talet. Där var politiker och tjänstemän alldeles för försiktiga och såg inte deflationen som det hot det faktiskt är. Resultatet blev ett förlorad decennium för Japanerna. Deras relativa köpkraft har fallit och arbetslösheten har bitit sig fast på historiskt höga nivåer. Lönerna har knappt rört sig på 10 år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vill du veta mer om mig? Kolla min hemsida

Publicerad fredag, januari 16th, 2009 i ekonomi.

Vad tycker du?