Uppfinningen som kommer att förändra världen

Dagens fossilbilar kommer på sikt att ersättas av effektivare alternativ. Hittills är det bara elbilar som tycks realistiska. Elbilar är miljövänliga, tysta, snabba och billiga i drift. El som produceras centralt är långt mer effektiv som kraftkälla än förbränningsmotorer. Till och med el producerad av kolkraftverk är renare än den ineffektiva och smutsiga förbränning som sker i våra fossilbilar. Men elbilar har en akilleshäl, det som hittills hindrat dem från att nå en massmarknad: batterierna. De batterier som krävs för att driva en bil har idag relativt kort livslängd, tre år för de batterier som driver den mest kända elbilen idag, Tesla Roadster. Batterierna är också tunga, upp till ett halvt ton tunga, de har långa uppladdningstider, och är extremt giftiga. Dessutom är batterierna väldigt dyra. Om du köper en Tesla idag (kostar 100 000 USD) så får du leasa ett batteri till en nätt kostnad på 200 USD/mån. Det är alltså långt ifrån en "folkvagn". Alltså är bättre batterier ett måste för att elbilarna ska kunna få sitt genombrott.

Den 16 december 2008 fick ett litet företag i Texas, EESTOR, igenom ett patent på en ultrakondensator, EESU. Denna kondensator utnyttjar nanoteknologi och barium-titankomponenter för att dramatiskt öka dess förmåga att lagra energi. Enligt patentet väger en EESU med en kapacitet att lagra 52 KwH 129 kg. Motsvarande vikt för ett litiumbatteri är 341 kg, alltså en halvering av vikten! Med 52 KwH kommer man faktiskt väldigt långt. Teslan, som har motsvarande kapacitet i sina batterier har en räckvidd på ca 400 km på en full laddning. Viktigast är dock laddningstiden. EESU kan laddas upp mycket snabbare, med tillräckligt hög spänning. För ett 52 KwH litiumbatteri tar det 6 timmar, men för en motsvarande ultrakondensator skulle det endast ta 3-6 minuter! EESU beräknas ha en mycket lång livslängd, har inga giftiga ämnen och är relativt billig att producera i stora serier. Dess tillämpningar är oräkneliga.

Förutom att EESU kan användas i elbilar och kommer att tillåta billiga batterier som räcker långt kan EESU åtgärda ett ännu olöst problem som vindkraften haft: intermittens. Vinden blåser som bekant inte konstant, men vår efterfrågan på el är mer eller mindre konstant. Med hjälp av kraftfulla kondensatorer som på ett effektiv och snabbt sätt kan lagra och sedan jämnt fördela stora mängder energi kan man göra vindkraft till mer än bara en marginell kraftkälla. Men EESU kan också ersätta batterier i mobiltelefoner, laptops och mp3-spelare. Dessa skulle bli lättare, mindre och billigare men framförallt kunna laddas upp blixtsnabbt. En Ipod skulle kunna laddas upp på 5 sekunder.

Låter det för bra för att vara sant? Kanske, men det tycker inte Lockheed Martin, en av USA:s största vapentillverkare, som tecknat ett kontrakt med EESTOR, som ska leverera kondensatorer för militära fälttillämpningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vill du veta mer om mig? Kolla min hemsida

Publicerad torsdag, januari 8th, 2009 i klimatet.

Vad tycker du?