Deflation – ett nytt dilemma för Ingves

I början veckan vi vi veta att inflationen störtdyker, från 4,0 i oktober till 2,5%. Än så länge är inflationstakten godtagbar, men risken för deflation, som jag skrev om förra månaden, tycks vara större än jag hade fruktat. Om inflationstakten fortsätter att falla med 1,5%/månad så är vi där i början av nästa år. Det finns flera indikatorer som visar på att risken för detta är större än vad många bedömare hittills trott. Bensinpriset har fortsatt att falla, idag noterades priser på under 10 kronor litern. Samtidigt har konsumtionen minskat kraftigt, vilket lett till sjunkande priser på hemelektronik. Viktiga råvaror, som järnmalm, koppar och stål har fallit konstant de senaste veckorna. Bostadspriserna fortsätter att sjunka. De ökande antal varsel kan komma att leda till sjunkande löner i drabbade brancher.

Samtidigt tycks Riksbankens aggressiva, och mycket efterlängtade, räntesänkning inte få full effekt. Likviditeten på marknaden är helt enkelt för dålig. Banker och företag fortsätter att hamstra pengar. Eftersom deflation premierar hamstrande av pengar och straffar lånare kommer likviditeten sannolikt att försämras kraftigt om vi får se sjunkande priser i januari. Detta får inte ske. Riksbanken måste göra allt den kan i sin makt för att förhindra den deflation som nu tycks överhängande. Eftersom man redan minskat räntan så kraftigt återstår bara ett alternativ: att trycka pengar.

Riksbanken måste ha en beredskap att, om inflationssiffrorna ser lika dåliga ut nästa månad som denna månad, öka sedelmängden i samhället. Detta kommer att skapa 2 saker som Sverige behöver just nu. Dels en sund inflation som kan vara det smörjmedel som krävs för att få igång ekonomin, dels mer pengar att göra stora offensiva infrastrukturprojekt.

uppdatering: Johan Schuck, DN: s samhällsekonom delar min diagnos i DN 28/12. En länk dyker upp här när sidan blir tillgänglig på dn.se.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Vill du veta mer om mig? Kolla min hemsida

Publicerad onsdag, december 10th, 2008 i ekonomi.

Vad tycker du?