USA förlorar kriget i Somalia

I dagens DN finns en notis på 45 ord längst bak i utrikesdelen, sidan 42, som informerar om veckans viktigaste geopolitiska nyhet. USA har förlorat kriget i Somalia. USA:s proxy Etiopien, som utkämpat kriget åt dem, deklarerade att man avser att dra tillbaka sina trupper från landet före årets slut, det vill säga inom en månad. Man har inte uppnått några av de mål man föresatt och nu kan ingen hindra den islamistiska milisen från att ta över hela landet.

Låt oss rekapitulera händelseutvecklingen:

Efter den somaliska regimens kollaps 1991 formades det i framförallt södra Somalia lokala domstolar som finansierades av lokala byar som ville få stopp på våldet och brottsligheten som härjade i Somalia i anarkins spår. Domstolarna praktiserade en moderat version av sharia-lag men hade stor folklig förankring. Man erbjöd sjukvård och skolor och fick stopp på stora delar av brottsligheten i sina områden. Man blev helt enkelt små lokala "stater". Domstolarna förbjöd drogmissbruk och pornografiska filmer liksom spel och dobbel. Snart började dessa hittills autonoma enheter att samarbeta med varandra för att kunna utlämna brottslingar och koordinera säkerhetsstyrkor. I detta var fyra av de största domstolarna Ifka Halan, Circolo, Warshadda och Hararyaale ledande. Denna konsolidering började 1994. År 1999 organiserade man en väpnad milis som började inlemma tidigare laglösa områden under domstolarnas jurisdiktion. I april samma år tog man över marknaden i Mogadishu. Samtidigt ökade det folkliga stödet för domarna konstant. Köpmän och småföretag betalade dem pengar för att ytterligare kunna minska våldet och därmed möjliggöra handel och affärsverksamhet. Samtidigt började Eritrea stödja domstolarna med pengar och vapen. Man såg ett tillfälle att minska ärkefienden Etiopiens inflytande i regionen.

ICU: s vapensköld

År 2000 bildade man formellt Islamic Courts Union (ICU), en union av domstolar och klaner som organiserade sig över klangränser. Allt eftersom de blev mäktigare började Mogadishus sekulära krigsherrar och drogkarteller, som dittills stridit mot varandra, att bilda en gemensam front mot ICU. De bildade Alliansen för Fred och Kontraterrorism (ARPCT). Det finns obekräftade uppgifter att USA stödde ARPCT ekonomiskt redan från början. USA har hela tiden påstått att ICU beblandat sig med element ur Al-qaeda och andra jihadistiska organisationer. Dessa uppgifter är delvis obekräftade. År 2006 kom en rad militära segrar mot ARPCT att på allvar få domstolarna att bli en maktfaktor i Somalias krigshärjade politiska landskap.

Den 5 juni samma år kontrollerade ICU Mogadishu. De flesta krigsherrar hade flytt eller fångats, och deras ansenliga vapendepåer togs över ICU, vilket gav dem ytterligare militär tyngd.

Den 15 juli tog man kontrollen över Mogadishus internationella flygplats, som omedelbart öppnades för internationell flygtrafik.

Den 20 juli tog man initiativ till att rensa Mogadishu från sopor. För första gången på 15 år organiserade någon sophämtning i den stinkande huvudstaden.

Den 15 augusti tog man över den okända pirathamnen i Haradhere, och krossade piratflottan. Tio dagar senare öppnade Mogadishus hamn, som varit stängd i över 10 år. Med pirathotet undanröjt kunde handel med Kenya och andra grannländer komma igång.

I september tog man slutligen över Kismayo, ytterligare en viktig stad i Somalia.

Vart ICU kom, förbjöd man droger, all vapenhandel och piratverksamhet. Domstolarnas tämligen hårdföra rättsskipning och totala kontroll över garanterade ordning och underlättade handel. I december år 2006 invaderade Etiopien Somalia med USA:s samtycke och amerikanskt flygunderstöd och logistiskt stöd. Nyligen framkom det också att små grupper med amerikanska elitförband verkat på marken diverse "våta operationer", dvs mord och sabotage bakom fiendens linjer. ICU, som dittills bara mött illa utrustade och odisciplinerade krigsherrars millis, valde att konfrontera den Etiopiska armén i reguljära strider. Detta visade sig vara ett svårt taktiskt misstag. Med hjälp av total kontroll över luftrummet med amerikanska bombplan krossade Etiopien ICU totalt. På bara en månad hade Etiopien tagit över Mogadishu och snart hade ICU förlorat all kontroll över Somalia. Strax efter ICU:s nederlag återkom drogkartellerna och piraterna.

Under 2007 hade domstolarna ändrat strategi och börjat en gerillakrigsföring mot Etiposka styrkor och dess allierade krigsherrar. Ett flertal mord och bombattentat mot militära mål. Snart började öppna gatustrider i Mogadishu att bli vardagsmat. Inbördeskriget förvärrades under hela 2007 och frotsatte att skörda civila offer. Samtidigt började de krigsherrar som utgjort Somalias övergångsregering strida inbördes. Den Etiopiska armén, som var dåligt förberedd på att bemöta en gerillakrigsföring och var allmänt hatad av vanliga somalier, började retirera.

Mot slutet av 2007 kontrollerade ICU 80% av det territoruim man kontrollerat före den etiopisk/amerikanska interventionen. Under 2008 har ICU ryckt åt sig allt större delar av Somalia och har nu momentum. Och idag får vi alltså veta att Etiopien avser att dra tillbaka sina trupper inom en månad. Det innebär att USA:s proxy har gett upp och att det är en tidsfråga innan ICU återtar kontrollen över hela landet.

Men jag önskar att jag kunde säga att Somalias folk har vunnit. Det har de inte. För den amerikansk/etiopiska interventionen har förändrat ICU. Från att ha varit en moderat islamistisk rörelse vars främsta mål var att bringa lag och ordning till ett krigshärjat land förändrades den militanta oppositionen till en radikal jihadistisk grupp. Detta skifte kom strax efter att delar av ICU:s ledarskap dödats, tillfångatagits eller förlorat inflytande efter den militära förudmjukningen i slutet av 2006. Istället började en grupp inom ICU, Hizbul Shabaab (HS) att få inflytande på det ursprungliga ledarskapets bekostnad. Många av de stridande i HS är utländska jihadister från arabvärlden med nära kopplingar till Al-qaeda. Dessa kom till Somalia som ett direkt svar på Etiopiens och USA: s invasion, då ICU förklarat Jihad (heligt krig) mot de (icke-muslimska) invasionsstyrkorna. Det verkar som om ICU:s tidigare hårda linje mot piraterna mjuknat betydligt. Det har förekommit obekräftade rykten om att HS får pengar av piraterna. Alltså innebär Etiopiens tillbakadragande att Somalia riskerar att "talibaniseras" under HS:s radikalt militanta styre.

   Hizbul Shabaabs flagga

Förhoppningsvis kan Somalia undvika detta öde. Det finns en liten chans att många av de utländska jihadisterna återvänder till sina hemländer när striderna är över. Och då kan den moderata falangen utöka sitt inflytande. det är förvisso en naiv förhoppning, men en inte helt orealistisk sådan.

Tidigare inlägg om Somalia:

Thomas Hobbes om Somalia
Afrikas Horn
Islamist
erna, Khat och Media

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Vill du veta mer om mig? Kolla min hemsida.

Publicerad lördag, november 29th, 2008 i politik.

Vad tycker du?