Thailand: av med silkesvantarna!

Somchai Wongsarat, premiärminister i Thailand och ordförande i Folkmaktspartiet (PPP) är en korrupt populist. Det enda skälet till att han har fått makten är hans nära släktskap med Thailands tidigare premiärminister, Thaksin Shinawatra. Thaksin var i sin tur populist, korrupt och auktoritär. Partiet som förde dem till makten "Thailändare älskar thailändare" (TRT) var ett nationalistiskt parti som i en europeisk kontext skulle kunna jämföras med Italiens Lega Nord eller Frankrikes Nationella Fronten. Så visst ligger det något i Folkets allians för demokrati (PAD):s kritik. Och visst finns det liberala reformvänner bland de tusentals studenter, akademiker och vanliga människor som stödjer PAD:s demonstrationer.

    Inte fredliga demonstranter direkt.

Men nu har det gått för långt. Trots alla sina brister är PPP valt av folket i fria och relativt demokratiska val. Egentligen har PAD, vars ledning och majoritet är djupt reaktionära fascister med starka och uttalade band till militären, sedan länge vida överskridit vad som man rimligen kan tolerera i en demokrati. I augusti 2008 stormade PAD regeringsbyggnaden. I oktober blockerade man thailändska parlamentet med rakbladstaggtråd. De har även blockerat eller tagit över flygplatser och hamnar i Phuket, Krabi och Yat Hai. Viktiga vägar har också blockerats, allt för att skada landet ekonomiskt. Deras uttalade mål är att genom sina aktioner locka fram en militärkupp. PAD har en paramilitär gren, "Srivichai Warriors" som tillfälligt tagit över en statlig TV-kanal och flera ministerium.

  PAD- anhängare misshandlar en taxichaufför.

Nu har man alltså tagit över Bangkoks flygplats, rapporteras det i DN och SVD. PAD har gjort allt de kan för att krossa Thailand, dess ekonomi och dess samhällssystem. Trots det har regeringen varit alldeles för försiktig att använda det våld man har konstitutionell rätt att använda i situationer där en grupp riskerar att störta landet i anarki eller militärstyre. Regeringens försiktighet har dock sina skäl. Man är helt enkelt rädd att en polisiär/militär aktion mot PAD skulle få militären att återigen störta landets politiskt bräckliga koalition. Det har hänt förr. Men nu har PPP fått slut på alternativ. PAD kommer inte att ge sig, och PPP:s stöd kommer att fortsätta minska om man fortsätter att visa svaghet. EU och FN bör därför ge sitt fulla stöd till PPP att ta i med hårdhandskarna mot PAD, för att därmed ge en signal till militären att omvärlden inte kommer att tolerera en ny statskupp.


Thailands premiärminister Somchai Wongsarat

Hur skulle Sveriges regering (eller vilken annan normal västerländsk regering som helst) om det fanns en högerextrem utomparlamentarisk grupp med egen milis som stormade Rosenbad och flera andra ministerier, som blockerade E4:an, hindrade riksdagsledamöter att komma in i Riksdagen, tog kontrollen över SVT och som blockerade Södertäljes, Nynäshamns och Göteborgs hamnar, som ockuperade Arlanda och Skurup och som uttryckligen sade sig vilja störta demokratin? Utan tvekan skulle nationella insatsstyrkan satts in för länge sedan. Utan tvekan skulle undantagstillstånd ha förklarats och utan tvekan hade polis och militär vid flera tillfällen skjutit skarpt mot dessa till synes fanatiska upprorsmakare. Detta är även vad PPP bör göra. De bör omedelbart utfärda ett generellt undantagstillstånd, häkta PAD:s ledarskikt, och inrätta en specialdomstol som snabbt kan åtala dem för högförräderi, terrorbrott, våldsamt upplopp samt konspiration mot staten. Ingen i PAD: s lerdarskikt bör få kortare straff än 10 år. Under tiden bör militären sättas in för att med alla möjliga medel krossa upproret. Det är dags för Thailands folkvalda regering att ta av sig silkeshandskarna och krossa denna reaktionära grupp. Och det är dags att Sverige och andra länder i den demokratiska världen visar sitt stöd.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Vill du veta mer om mig? Kolla min hemsida.

Publicerad fredag, november 28th, 2008 i politik.

Vad tycker du?