En ros i höstmörkret åt: Migrationsverket!

Migrationsverket måste vara den myndighet som folk ogillar mest. Dels kan jag tänka mig att det finns en del folk som röstar på Sverigedemokraterna, eller som önskar att deras respektive partier skulle ta intryck av (sd), som anser att migrationsverket tar in för mycket "skummisar". Sen finns vi andra, som ofta lyssnar på de fantastiska reportagen i Konflikt, som gnisslar tänder regelbundet åt den uppenbara bristen på mänsklighet i denna myndighet. Vi som anser att en asylsökande inte borde behöva bevisa sin flyktingstatus. Som anser att vi kan och bör ge skydd åt vemhelst som behöver det. Men idag fattade migrationsverket ett beslut som förtjänade beröm och uppmärksamhet.

De har beslutat att ensamkommande barn från Somalias krigshärjade huvudstad Mogadishu ska få stanna. Mogadishu är en krigszon. Ett flertal krigsherrar kämpar gatustrider dagligen om kontrollen över staden. Civilbefolkningen är värnlösa i skottelden. Ingen går säker. I ljuset av detta kan man tycka att det skulle vara sjkälvklart att inte bara barn, utan vem som helst som kommer från Mogadishu har uppenbara asylskäl. Men vi får idag glädja oss åt det lilla steg som ändå tagits i rätt riktning, och som förhoppningsvis kan vara vägledande i framtida beslut rörande Somalia.

Publicerad torsdag, oktober 30th, 2008 i Allmänt.

Vad tycker du?