Sverige måste integreras till invandringen

Sverige är på många sätt fortfarande ett land som liknar mycket det land där 40-talisterna växte upp. Framför allt myndigheter som försäkringskassan, skattemyndigheten och arbetsförmedlingen tycks leva i ett land där man bör ha en heltidsanställning antingen på en fabrik eller i offentlig sektor. De tycks tro att alla svenskar vet hur moms fungerar och att alla svenskar talar och skriver svenska eller är intresserade av att göra det. Problemet är att det landet, ”Sverige-som det- var på 70-talet”, inte längre existerar. Vi har miljoner invandrare i vårt land. De flesta talar mycket god svenska, andra vare sig vill eller kan lära sig. Näringslivet har också det förändrats. Från att vara ett land där stora företag ägde det mesta finns idag en uppsjö av företag som är små men som tillsammans omsätter mycket pengar. Allt färre har tillsvidareanställningar och månadslön. Och intresset för eget företagande växer.

Myndigheternas krock med verkligheten är kanske störst när invandrare kommer in i bilden. Om man vill starta ett företag idag finns det till exempel knappt någon information på språk som inte är svenska. Banker, myndigheter och offentlig service är urusla på att tillhandahålla information på andra språk än svenska. Om du kommer till Sverige från ett annat EU-land och vill ha ett jobb måste du ha ett konto, men för att få det måste du ha ett ID-kort, men det kan du inte få hursomhelst, för då behöver du en adress, ett personnummer och så vidare. Och då ska vi inte ens tala om personer från länder som inte är med i EU. Jag känner en tjej från Korea som fick vänta i ett halvår på att jobba sig igenom byråkratin för att få börja jobba. Examen från universitet utomlands är också fruktansvärt svåra att få godkända i Sverige. Här finns det mycket unkna och märkliga uppfattningar om hur universitet från andra länder fungerar. Det finns en utbredd uppfattning att utbildningar är mycket sämre i utvecklingsländer just därför att de är från U-länder.

Det finns dessutom en märklig fixering vid att invandrare måste lära sig svenska. Idag talar nästan alla engelska, varför måste då en laboratorieassistent prata svenska, eller en kemist? När man väl kommer ut på arbetsmarknaden återstår bara problem med en främlingsfientlighet som finns i Sverige (och i de flesta EU-länder) som inte är en öppen rasism, men snarare en tendens att ständigt nedvärdera mörkhyade människors prestationer. Denna främlingsfientlighet finns belagd i åtskilliga empiriska studier och genomsyrar samhället och dess institutioner.

Det finns spridda uppfattningar om att många invandrare har väldigt patriarkala värderingar och att den så kallade "hederskulturen" är ett stort problem för att integrera samhället och invandrarna. Dessa uppfattningar är extremt överdrivna. Hedersvåld förekommer, både i svenska och icke-svenska hem. Och vissa, mycet sällsynta avarter av hederskulturen är motbjudande. Men att göra ett polisiärt problem till en samhällsfråga som sägs kunna undergräva en i mina ögon oundviklig integrationsprocess är inte bara falskt, det är till och med absurt. Det verkar som om man i den offentliga debatten missförstått vad begreppet integration betyder. Integration betyder att två ting sammansmälter till ett, som inte liknar något av de tidigare tingen. Invandringen har redan för evigt förändrat Sverige, och invandrarna har lika stor rätt att kräva att samhället anpassar sig till deras värderingar, i den mån dess skulle vara annorlunda, som att samhället har rätt att invandrarna rättar sig efter det.

Jag menar inte att vi bör inta en relativistisk position och hävda att "anything goes". Men att ensidigt pådyvla människor värderingar är inte samma sak som att värna mänskliga och medborgerliga rättigheter. Det är att undergräva just dessa rättigheter. Vi behöver få till en debatt där inte bara invandrares påstått annorlunda värderingar diskuteras, utan även svenska värderingar ifrågasätts. En dialog kan hjälpa oss att se bjälken i våra egna ögon innan vi gör en Aftonbladetlöpsedel av stickan i invandrarnas. Är det så farligt att bära slöja? Är det verkligen en kränkning att kvinnor ska få bada separat från män i badhuset? Det kanske är mer problematiskt med västerländska dryckesvanor, våldsdyrkande sportintressen eller den medikalisering som vår skönhetsfixering har fått. Det som skulle kunna påskynda integrationsprocessen och göra samhället mer harmoniskt vore just att se att det är båda sidor som måste ge att ingen kultur är statisk eller ofelbar, och att vi har mycket att lära av varandra. Det Tobias Billström (m) föreslår i dagens (26/8) DN Debatt är inte detta. Billström vill inte integrera samhället och invandrarna, han vill assimilera dem. Och det vet vi ju hur det har fungerat i historien.

Publicerad tisdag, augusti 26th, 2008 i filosofi, politik.

Vad tycker du?