Vi bör ge mer

Peter Singer håller i dessa dagar en föreläsningsserie vid Stockholms universitet. Mycket av det han säger är från en artikel från 70-talet, men en sak som han sa igår fick mig att tänka till. Singer menade att vi  motiveras att ge mer av vår inkomst om  vi ser att andra också ger.  Därför bör vi som ger göra det öppet och inte i det fördolda. Därför kommer jag ur garderoben. Jag har sedan ett par år gett en del pengar en del välgörenhetsorganisationer via autogiro. I reda sifforor motsvarar det följande summor:

Svenska röda korset: 100/mån
Amnesty: 100/mån
Greenpeace: 25/mån
Läkare utan gränser 100/mån
Webaid 50/mån

Totalt: 375 kr/mån.

Kanske inte jättestora summor, men väl mer än 5% av min månadsinkomst. Enligt Singer räcker det med att alla i den rikaste miljarden av jordens befolkning, som vi förmodligen alla är del av, gav 2-3% av sin inkomst till den fattigaste miljarden så skulle vi kunna utrota den extrema fattigdomen över en natt.

Publicerad onsdag, maj 28th, 2008 i ekonomi, filosofi.

Vad tycker du?