Sudan, folkmord och olja

David Andersson från MAO-bloggen är ”förvånad” över att relativt få svenska vänsterpersonligheter engagerar sig i Darfur-frågan.

David Andersson skulle även kunna fråga sig varför intresset är så stort för Sudan nu, och inte under 90-talet, då 2 miljoner människor mördades i ett av Afrikas hittils värsta folkmord. Man skulle även kunna fråga sig varför inget engagemang visas för Somalia, som för tillfället ockuperas av Etiopien och där hundratals civila dödas dagligen. Eller varför ingen kräver en USA-ledd intervention i Kongo, där systematiska massvåldtäkter tillhör vardagen. Faktum är att under hela det krig som kallades ”Afrikas världskrig”, där miljoner människor föll offer för besinningslös slakt, befann sig Kongo i en konstant mediaskugga. Även folkmordet i Rwanda ignorerades i stor mån.

Jag tror att den relevata frågan är inte; ”varför bryr sig ingen om Sudan?” (eftersom det inte finns någon som inte bryr sig), utan ”varför bryr sig USA om Sudan men ingen annan afrikansk konflikt?”.

En hint: man hittade stora oljefyndigheter i Sudan 1999, och dessa fyndigheter utgör en viktig del av Kinas strategiska oljeresurser. Om man har nån koll på geopolitik förstår man att om man har en geopolitisk konkurrent som Kina, vill man störa dess tillgång på viktiga resurser.

Publicerad torsdag, februari 21st, 2008 i Allmänt.

Vad tycker du?