Torskar och våldtäktsmän

Claes Borgström föreslår att lägstastraffet för köp av sexuella tjänster bör vara ett år. Det är en kraftig skärpning av straffet. Nyliberala bloggare har attackerat förslaget och menar att det är absurt att "personers frivilliga könsumgänge ska leda till att ena parten får fängelse".

Det slår mig att problemet med den så kallade torsklagen är att den har tillämpats i alltför många fall. Det tycks mig vara en artskillnad mellan det brott som "vanliga" torskar gör sig skyldiga till, att köpa sex från en kvinna som frivilligt säljer sig och det brott som innebär att man utnyttjar sexslavar. I debatten tycks man glömma bort att trafficking faktiskt är slaveri. Och slaveri är bland det mest motbjudande man kan utsätta någon annan människa för. En man som utnyttjar en flicka som tvingas till prostitution har inte bara köpt sex- han har våldtagit. De som utnyttjar sexslavar bör dömas så som de våldtäktsmän de faktiskt är. Inget annat än fängelse är rimligt.

Publicerad torsdag, januari 10th, 2008 i Allmänt.

Vad tycker du?