Folkpartiets framtid

Lars Leijonborg är historia. Den grånade Leijonkungen stiger åt sidan efter dataskandaler, urusla opinionssiffror och en allt högre kritik mot en rutten partikultur och en förlorad ideologisk kompass. Allt tyder på att Jan Björklund, Leijonborgs vapendragare, kommer att bli ny partiledare. Han har stöd från sitt hemdistrikt, Stockholm, men även från det mäktiga distriktet i Skåne. Han har en stark profilering både inom partiet och utåt, då han tycks ha en garanterad megafon i DN DEBATT.

Jag tycker att det är synd att man inte ens överväger Birgitta Ohlsson. Jag vet, hon är fortfarande alldeles för ung, men jag skulle vilja påstå att ingen inom Folkpartiet skulle vara bättre lämpad att leda partiet i valet 2010. Hon har ett starkt personligt engagemang i de frågor som traditionellt varit centrala för liberaler. Hennes personliga karisma, pedagogiska tilltal och förmåga att entusiasmera skulle onekligen vara en tillgång för Alliansen, som just saknar en stark förankring bland unga kvinnor. Hon skulle dessutom kunna ge en röst åt den generation som helt tycks ha glömts av politikerna, både utanför och i Alliansen.

Publicerad måndag, april 23rd, 2007 i Allmänt.

Vad tycker du?