Åk till Etiopien, Urban Ahlin!

Urban Ahlin är dagens hjälte. Hans resoluta agerande och stora personliga  engagemang för två oskyldigt dömda svenska medborgare gav till slut resultat. Svenskarna hade förmodliigen av oförsiktighet fotograferat förbjudna militära anläggningar. En sådan handling hade antagligen lett till frihetsberövande i vilket land som helst med den politiskt mycket ansträngda situationen som Iran har. Likväl bör vi glädjas över att oskyldiga inte vidare straffas och får träffa sina familjer, att familjerna inte krävdes på motprestationer av UD eller Säpo eller att någon ur svensk säkerhetstjänst utsatte familjen för hot. Inte heller har misstankar riktats mot svenskarna.

Nu undrar jag givetvis hur det kommer sig att ingen av denna respekt för medborgerliga rättigheter också kan visas för svenska medborgare med mörk hudfärg. Dessa svenskar, som orättfärdigt fängslats i Etiopien, och lika orättfärdigt torteras, har misstänkliggjorts, utpressats och behandlats mycket illa av svenska myndigheter. När en ljushyad svensk orättfärdigt kidnappas av främmande makt rycker utrikesutskottets vice ordförande ut, när svenskar med mörk hudfärg torteras i Afrika ljuger myndigheter om sin vetskap om situationen. Inte nog med det, Säpo fortsätter kränkningen genom att kräva en motprestation av de tillångatagnas anhöriga. Man anser inte att en mörkhyad svensk har samma rätt till diplomatisk assistans,

Detta är en skandal, herrar och damer politiker.

Publicerad tisdag, april 17th, 2007 i Allmänt.

Vad tycker du?