Ett exempel på rasism

Ofta anklagas anti-rasister för att vara göra svepande generaliseringar, för att åberopa vaga "strukturer" och för att anlägga en konspiratorisk ton. Inte sällan har kritiken en udd av sanning. Dock skulle jag vilja påstå att den rapportering av de femton brittiska soldaternas "ofrivilliga semester" har präglats av just ren och osminkad rasism.

Om soldaterna hade varit mörkhyade hade ingen brytt sig. Och om det hade blivit en nyhet hade vinkeln varit att de förmodligen var terrorister. Hur kan jag veta det, frågar sig vän av ordning. Gör inte bloggaren sig skyldig till en svepande generalisering, ett antagande utan saklig grund? Inte denna gång. Det förhåller sig nämligen som så att vi bevittnade för mindre än tre månader sedan ett liknande scenario. Fem iranska diplomater arresterades av amerikansk militär på irakisk mark. Dessa jobbade med att etablera ett konsulat i staden Ebril. Inga svenska nyheter frågade diplomaternas hustrur om hur de känner att deras män arresterats olagligen på obestämd tid. Inga svenska medier skriver om den behandling som de får utstå. De är svartskallar, inte människor. Svartskallar får man kidnappa och fängsla på obestämd tid, tortera och kränka utan att någon ifrågasätter det. Detta är inte en svepande generaliserig. Detta är ett faktum. Ingen svensk tidning har visat empati för de arresterade diplomaterna, som för övrigt fortfarande, efter nästan tre månaders fångenskap, inte blivit släppta eller anklagade för ett brott.

Det DN kallar "en tuff tid för britterna" är en bagatell jämfört vad mörkhyade får utstå i CIA- kontrollerade fängelser i Etiopien, Irak, Jordanien, Egypten och Somalia.

Om de kidnappade iranierna.

 

Publicerad fredag, april 6th, 2007 i Allmänt.

Vad tycker du?