Thomas Hobbes om Somalia

Enligt Thomas Hobbes kan ingen diktator, oavsett hur ond han är, vara värre än en stat i anarki. En grupp som avser att störta en diktator är därför aldrig berättigade att göra motstånd så länge som de är svagare än diktatorn eller så länge som deras motstånd inte kan resultera i ett snabbt maktövertagande. Den som dock har tagit över makten har, i kraft av att han har maken, alltid rätten på sin sida.

De senaste 16 årens inbördeskrig i Somalia ger Hobbes rätt. Ingen regim som kan ge fred till landet kan vara sämre än ett evigt krig. Oavsett hur motbjudande en diktator är, kan han inte med samma förödande effektivitet krossa så många människors liv som ett allas krig mot alla. Därför var jag för de Islamiska domsolarnas maktövertagande. Därför är jag för övergångsregimens maktövertagande. Fred till varje pris, helt enkelt.

Publicerad tisdag, januari 30th, 2007 i filosofi, politik.

Vad tycker du?