Vad hände med ubåtarna, Bildt?

Kommer ni ihåg det glada 80- och 90-talets hetaste försvarsfråga, de ryska "miniubåtarna"? Carl Bildt lär inte ha glömt det. Han var då den som hårdast drev linjen om att den svenska regeringen skulle vara tuff mot ryssarna.

Även efter murens fall var Carl Bildt övertygad om att ubåtskränkningar ägt rum och han var övertygad om att ryssarna dolde något. Trots solskenspolitik mellan det forna östblocket och EU krävde Bildt att regeringen skulle ta i med hårdhandskarna mot Ryssland.

Följande kunde man läsa i Aftonbladet så sent som 1998:

Moderatledaren trycker på för att svenska regeringen ska ta upp miniubåtarna och förbanden på högsta nivå med företrädare för ryska regeringen. Han tycker att det är märkligt att det krävs uttalanden från ryska marinchefen om ubåtarna ”för att den svenska regeringen ska våga antyda samma sak”. Carl Bildt kan tänka sig nya expertsamtal mellan Sverige och Ryssland om undervattensverksamheten i Östersjön.
– Detta måste ju läggas samman med den underrättelseinformation och annan information som regeringen har tillgång till.

Idag, åtskilliga journalistmord senare, har vi en rysk nation som öppet gör anspråk på att återbli en militär och ekonomisk stormakt. En stat som systematiskt kränker mänskliga rättigheter och som behandlar sina grannar med en påtaglig brist av respekt för deras teritoriella integritet. Vad säger Bildt nu om Det Ryska Hotet? Inte mycket.

Publicerad torsdag, januari 11th, 2007 i Allmänt.

Vad tycker du?