Islamisterna, khat och media

På DNs hemsida kan man ta del av ett TT-telegram som informerar om att Islamisterna i Somalia har förbjudit drogen Khat. Denna drog är sedan en tid tillbaka förbjuden även i Sverige. Drogen, som är beroendeframkallande och centralstiumulernade orsakar svåra sociala problem såsom splittrade familjer, brottslighet och internationell narkotikahandel som finansierar krigsherrarnas miliser och brottssyndikatens verksamhet.

Alltså borde man glädjas åt Islamisternas försök att stabilisera Somalia, som under mer än ett decennium varit härjat av inbördeskrig och varit en fristad för internationella brottssyndikat och priater.

Men i TTs telegram ser man förbudet som ett tecken på att Islamisterna vill förstöra människors liv och implementera en talibanregim.

Läs själva:

”[Khat]… fungerar som en sorts socialt kitt, eftersom folk samlas hemma hos varandra på eftermiddagarna för att tugga kat tillsammans.

Efter att ha intagit Mogadishu i juni har islamisterna utsträckt sitt inflytande till större delen av södra och centrala Somalia. Likt en gång talibanerna i Afghanistan har de infört sträng islamisk lag och förbjudit populära fritidssysselsättningar och nöjen.”

Jag undrar om vad man hade ansett om alkoholinspektionen jämförts på motsvarande sätt med talibanerna.

Publicerad fredag, november 17th, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?