Svart eller vitt?

Språket formar våra tankar, ibland utan att vi egentligen tänker på hur. När opinionsundersökningar ställer frågan ”vill du höja eller sänka skattetrycket?” får de andra svar än när de ställer den till synes snarlika frågan ”vill du höja eller sänka skattenivån?”.

Därför är det skrämmande att betänka vad konsekvenserna av vårt helt obekymrade sätt att lägga till ”svart” på en verksamhet för att signalera att den ser utanför lagens råmärken. Svarta hantverkare, svarta börshajar, svarta arbetsgivare, svarta pengar och svarta barnflickor skiljer sig från sina vita motsvarigheter i att de anses vara ohederliga, korrupta och osolidariska. På vilket sätt kan dessa föreställningar ”spilla över” till våra föreställningar om mörkhyade människor? På vilket sätt får vi dem att känna sig när samma ord som vi använder för att beskriva personer med mörk hy används för att beskriva en person som gör något olagligt och skurkaktigt?

Jag föreslår att vi börjar tala om illegal arbetskraft, om obeskattade löner och skattesmitande arbetsgivare. Det svenska språket är tillräckligt flexibelt för att kunna fasa ut en onödig stigmatisering av vissa människor.

Ett annat alternativ vore att sluta kalla afrikaner för ”svarta”.

Publicerad torsdag, oktober 26th, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?