Afrkas horn

Somalia har präglats av klankrig och anarki i femton år. Krigsherrar har slagits om makten, vilket slagit sönder all infrastruktur, lämnat fältet öppet för pirater, narkotikahandlare och terrorister. Mitt i allt detta har en försvarslös civilbefolkning drabbats hårt av öppna strider i längs gatorna, systematiska våldtäkter och svår hungersnöd.

Trots att landets mäktigaste krigsherrar hade enats i en internationellt erkänd övergångsregering, som hade för avsikt att ena landet, utse val och få slut på kriget så hade ingenting hänt. Stridigheterna fortsatte i oförminskad styrka, och folket led.

Då kom Islamisterna, en grupp muslimska domstolar med en mäktig milis, understödda av religiösa ledare från arabvärlden. Dessa förespråkade en strängt konservativ muslims lag. Men likväl en lag. Tack vare ett enormt folkigt stöd och inre stridigheter bland krigsherrarna har de tagit över Somalias huvudstad Mogadishu och dess viktigaste hamnstäder. Resultaten av deras maktövertagande talar för sig själva:

* 2006-07-15 Somalias enda internationella flygplats öppnas för första gången på 15 år. Tidigare har den varit en bas för kriminella ligor.

* 2006-08-15 Islamisterna tar över makten i Hardhere, tidigare regionens viktigaste hamnstad, men sedan 11 år tillbaka kontinentens viktigaste bas för pirater. Dessa pirater har under ett decennium försvårat i princip all maritim handel till och från Somalia och varit ett stort hot mot internationell säkerhet.

* 2006-08-23 Islamisterna förbjuder handel med utrotningshotade djur och fåglar.

* 2006-08-25 Islamisterna öppnar hamnen i Mogadishu, som varit stängd i tio år. Det första skeppet som använder är från Kenya och är lastat med kaffe och Tv-apparater.

* 2006-09-21 Islamisterna förbjuder allt bruk av drogen khat under ramadan. Sju säckar khat bränns på torget i hamnstaden Kismayo och Islamisterna utropar en nationell kamp mot drogerna.

Dessa händelser kan ses i kontrast till den annars så dystra rapporteringen från Somalia. Mordet på en italiensk nunna har fått stor uppmärksamhet, medan det faktum att mord på svarta människor har minskat dramatiskt sedan Islamisternas maktövertagande inte har fått en nyhetsplats. Istället talar man om "en ökad oro i Somalia", när det i själva verket har blivit lag och ordning i de Islamistkontrollerade områdena. Oron kommer från Etiopien, som har lierat sig med krigsherrarna och som med amerikanska pengar i ryggen planerar en motoffensiv mot Islamisterna.

I en värld där anarki är alternativet till sharialagar måste man vara pragmatisk. Lag och ordning är fundamentet till all civilisation, även en demokratisk sådan. Varför kan inte USA förstå detta?

Källor:

wikipedia
DN
Film i Youtube
Konflikt

Publicerad måndag, oktober 16th, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?