Fastighetsskatten igen

Följande kolumn skrevs för en webtidning som inte ville ha den. Tidningen ifråga har kolumnister med ett annat tilltal än det som är brukligt på denna blogg, därför är även tilltalet i nedanstående inlägg mer åt det raljerande hållet. Kolumnen skrevs före valet.

Vem tycker synd om villaägare, egentligen?

Nu är alla är överens. Från vänster till höger är enigheten total att det är synd om villaägare. Till och med vänsterpartiet vill frysa skatten för dessa stackars förtryckta villaägare. Villaägarnas förening, Sveriges aggressivaste och effektivaste lobbyorganisation kan klappa sig på ryggen. De har fått svart att framstå som vitt i diskussionen om villaägarnas bördor. Men hur ligger det egentligen till?

Hela 70 % av alla 55-75 åringar bor i småhus. De allra flesta köpte sina hus för mer än 20 år sedan. Det betyder att inflationen har ätit upp deras lån och att de nu sitter på kåkar som är värda flera miljoner. De har helt enkelt, genom den inflationspolitik som fördes på 80-talet och de enorma prisökningar som följt under de senaste 15 åren, gjort enorma klipp, medan de som levt i hyreslägenheter inte tjänat ett öre; de har bara fått se sina hyror höjas mer och mer.

Ett vanligt par på 55 och 56 år som bor i en villa på 142m2 som är taxerad till 960 000 betalar i genomsitt 3400 kronor i månaden, inklusive fastighetsskatt. Det blir alltså 1700 per person. Det är alltså sjukt billigt att bo i en villa. Jag har delat en etta på 19m2 med en kompis, det var väldigt mysigt, men inte ens då blev det så billigt!

En vanlig student i Stockholm som hyr en studentlägenhet på 40 m2 betalar 3408, ungefär lika mycket. Studentlägenheten är alltså tre gånger dyrare per kvadratmeter! Och då får man komma ihåg att en student får ungefär en 7000 kronor i månaden från CSN. Hur i helsike kan man då påstå att det är villaägarna det är synd om ?

Stopp å belägg, säger du nu, men det här gäller ju bara för dem som inte har några lån att amortera längre! Det stämmer. Om du köper en villa idag, till de astronomiska priser som gäller, så lär du ha ganska stora utgifter i räntor och amorteringar, särskilt om riksbanken höjer räntan med någon procentenhet. Men det är fortfarande inte synd om villaägare. Prisökningen i storstäderna har nämligen överstigit räntekostnaden per år med råge de senaste decennierna. Man kan alltså se räntebetalningarna som ett slags sparande, för den som har råd. Detta sparande kommer att om 20-30 år, när barnen är utflugna och det börjar bli dags att sälja huset att inbringa många sköna miljoner till dem som köper en villa idag.

Sänkt fastighetsskatt kommer främst att ge en rejäl inkomstökning för alla 50- och 40-talister som blivit sjukt rika på en vansinnig politik. Om man på det avskaffar förmögenhetsskatterna så är det ännu en pengadusch, något som studenter och hyresgäster inte får se röken av. Dessutom så lär alliansens förslag leda till en rejäl prisökning på villor, eftersom fler kommer att ha råd att buda på samma villa. Och vem tro du att det gynnar? Just det, 40- och 50-talister med svindyra hus, inga lån, inga barn och massor av stålar. Och vilka får betala priset? Som vanligt är det 70- och 80-talister som skulle vilja köpa ett hus, men som får punga ut åtskilliga gånger vad det skulle kosta att bygga ett nytt.

Alltså säger jag bara: stå på dig, Nuder; skatta skiten ur dem!

Publicerad torsdag, september 21st, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?