Ett viktigt avslöjande

Gellert Tamas, en av SVTs bästa reportrar avslöjade i gårdagens Uppdrag granskning en mycket illaluktande del av den förra regeringens asylpolitik: attityden till flyktingbarnen. Regeringsutredarnas konsekventa misstänkliggörande av föräldrarna och helt grundlösa påståenden om att apati bland traumatiserade barn skulle vara enbart ett svenskt fenomen är graverande. Samtidigt vet vi att denna utredning, som hänvisar till uttalanden från nationaldemokrater (!), har varit central i de senaste årens debatt om flyktingar och flyktingamnesti. Dessutom har den legat till grund för den förda politiken i flytktingfrågan.

Efter Gellert Tamas avslöjande står följande helt klart:

(1) Debatten som den har förts de senaste åren har varit baserad på lösa rykten, direkta faktafel och rasistiska fördomar.

(2) Den förra regeringen har inte gjort något för att motverka dessa tendenser, snarare har man ridit på den vågen.

(3) Kravet från fem riksdagspartier att ge flyktingbarnen amnesti som fälldes av moderaterna och socialdemokraterna bör åter igen väckas.

(4) Debatten bör nu handla om, inte flyktingars eventuella ”kultur” att förgifta sina barn, utan om Sveriges allt omänskligare flyktingpolitik.

(5) Barbro Holmberg bör omedelbart rikta en ursäkt mot de familjer och de barn hon har misstänkliggjort genom sina påståenden om att en amnesti hade lett till en humanitär katastrof.

Reportaget i SVT:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=52711&lid=puff_662396&lpos=extra_0

Publicerad onsdag, september 20th, 2006 i Allmänt.

Vad tycker du?